De openingszet van het NK Dammen in Fletcher Hotel de Wageningsche Berg werd gedaan door Evert Jochemsen, lid van de Wageningse Sportraad. Het was tevens de start van de partij tussen Simon Harmsma (links) en titelverdediger Jan Groenendijk, beiden lid van WSDV.
De openingszet van het NK Dammen in Fletcher Hotel de Wageningsche Berg werd gedaan door Evert Jochemsen, lid van de Wageningse Sportraad. Het was tevens de start van de partij tussen Simon Harmsma (links) en titelverdediger Jan Groenendijk, beiden lid van WSDV. Dick Martens

Jan Groenendijk doet goede zaken bij NK in ‘zijn’ Wageningen

4 januari 2023 om 19:52 Overig

WAGENINGEN Op het Nederlands Kampioenschap dammen, dat nog tot en met 12 januari in Wageningen plaats vindt, heeft Jan Groenendijk een uiterst kostbare zege in de tweede ronde geboekt. Terwijl zijn concurrenten in het Wageningse Fletcher Hotel remiseerden reeg de titelverdediger annex Europese kampioen Ron Heusdens aan zijn degen en heeft nu als enige al twee winstpartijen op zijn naam staan.

Dick Martens

DENKSPORTCENTRUM De 92ste editie van de Nationale titelstrijd werd dinsdagmiddag geopend door KNDB-voorzitter Frans de Jonge die memoreerde dat dit NK vorig jaar al op het programma stond maar door een aantal omstandigheden naar begin 2023 moest worden verschoven. Vervolgens noemde Evert Jochemsen namens de Sportraad Wageningen, als vervanger van de door corona gevelde preses Henk Kuiper, de speellocatie op de Wageningse Berg ‘de mooiste plek van Wageningen’. Hij gaf ook aan dat er nog altijd behoefte is aan een ‘Wagenings’ denksportcentrum. ,,Het rapport daarover is al klaar maar de gemeente heeft nog niet gereageerd. Als sportraad blijven we daar druk op zetten”.

STIJLVOL Op de openingsdag kwamen alle spelers in actie, waarbij de ‘outfit’ van jongeling Emre Hageman in het oog sprong. Hij had zich feestelijk gekleed voor zijn debuut op het Nederlands damkampioenschap, stijlvol in een donker pak compleet met strikje. Zijn eerste partij werd echter allesbehalve een feest voor de zeventienjarige Haagse benjamin. De twee jaar oudere Machiel Weistra, in competitieverband uitkomend voor WSDV, met wie hij als jeugdspeler al menig duel heeft uitgevochten, toonde zich in een klassieke partij de betere speler. De andere twee WSDV-vertegenwoordigers Simon Harmsma (17) en Jan Groenendijk (24) traden tegen elkaar in het strijdperk. Harmsma’s begroeting van zijn illustere clubgenoot (‘Veel succes maar wel pas vanaf morgen’…) ten spijt moest hij uiteindelijk het onderspit delven.

SANITAIRE STOP Ook op de tweede dag was er winst voor titelverdediger Groenendijk. Dat gebeurde na een origineel en uiterst vermakelijke strijd waarin Groenendijk veel, heel veel tijd stopte. Na 27 zetten, met nog 2.17 minuten op de klok permitteerde hij zich zelfs nog een sanitaire stop. De partij bleef lang in evenwicht maar in het late middenspel stortte zijn tegenstander, de Schiedamse grootmeester Ron Heusdens, finaal in, terwijl ‘JG Superstar’ louter krachtzetten bleef produceren. Heusdens, niet zonder zelfspot: ,,Ik probeer positioneel te spelen en dan doet hij van die rare zetten. Of Jan mijn Angstgegner is? Ach, daar heb ik er honderden van”.

JONGE TALENTEN Youngsters Machiel Weistra en Simon Harmsma (beiden WSDV) kennen elkaar van allerhande jeugdkampioenschappen van haver tot gort en willen altijd dammen. Weistra wist zijn opvolger als jeugdwereldkampioen te verlokken tot een ogenschijnlijk wat dubieuze opstoot. Het werd bloedspannend en Harmsma ‘moest voor zijn leven vrezen’. Hij vond echter knap de redding brengende gambietvariant waarna het zijn twee jaar oudere clubgenoot was die de remise moest maken. Medefavoriet voor de titel, Alexander Baljakin, wachtte vanuit zijn favoriete egelstelling Rick Hakvoort op. De Wezepse keuzespeler hapte echter niet en ging pas op het juiste moment naar voren. Omdat hij daarna alles goed deed werd het een verdiende gelijkwaardige remise.

UITSLAGEN Eerste ronde: Wouter Sipma - Waldo Aliar 2-0, Jan van Dijk - Anton van Berkel 1-1, Ron Heusdens - Hein Meijer 1-1, Machiel Weistra - Emre Hageman 2-0, Rick Hakvoort - Ben Provoost 1-1, Martijn van IJzendoorn - Alexander Baljakin 1-1, Simon Harmsma - Jan Groenendijk 0-2.

Tweede ronde: Ben Provoost - Martijn van IJzendoorn 1-1, Machiel Weistra – Simon Harmsma 1-1, Wouter Sipma – Jan van Dijk 1-1, Waldo Aliar – Anton van Berkel 0-2, Hein Meijer - Emre Hageman 1-1, Jan Groenendijk – Ron Heusdens 2-0, Rik Hakvoort – Alexander Baljakin 1-1.

Simon Harmsma (links) en Jan Groenendijk, beiden lid van WSDV, speelden in de eerste ronde tegen elkaar. Groenendijk won de partij.
WSDV'er Machiel Westra (links) won zijn eerste partij (2-0) tegen Emre Hageman.
Jan Groenendijk (links) won ook zijn tweede partij. Tegenstander Ron Heusdens werd met 2-0 verslagen.
advertentie
advertentie