Jan Groenendijk op weg naar de Europese titel.
Jan Groenendijk op weg naar de Europese titel. EDC

Europese damtitel Jan Groenendijk

10 oktober 2022 om 19:39 Overig

WAGENINGEN Hij was al een keer bijna wereldkampioen. Vorig jaar veroverde hij de Nederlandse titel en nu mag Jan Groenendijk zich ook Europa’s beste dammer noemen. Met zijn eerste plaats in Kortrijk kwalificeerde hij zich meteen voor het WK dat volgend jaar op Curaçao wordt verspeeld.
De 24-jarige Nijmeegse student eindigde samen met landgenoten Jitse Slump en wereldkampioen Roel Boomstra met twaalf punten uit negen partijen bovenaan. Na acht ronden beschikte Slump nog net over de meeste weerstandspunten maar in het slotakkoord draaide het nipt in het voordeel van de kopman van de Wageningse topclub WSDV.
Groenendijk: “Ik ben super blij en zo waar ook een beetje trots. Het was een behoorlijk spannende slotdag.Het beste wat ik kon doen was een goed laatste pot spelen. Verder was het een pure loterij waar ik uiteindelijk als winnaar uit te voorschijn kwam”.
Jan Groenendijk liet niets liggen en verdiende de titel vooral door zijn imponerende overwinning op rivaal Martijn van IJzendoorn. Ook won hij van NK-finalist Emre Hageman en de Israëliër Evegeni Gordon. Zijn zes remises waren grotendeels tegen rivalen zoals Slump, Arnaud Cordier en ook Wouter Sipma die de sliert van elf spelers met elf punten aanvoerde.In de laatste ronde probeerde Groenendijk het nog wel tegen Aleksej Domchev maar het Litouwse blok beton gaf geen krimp.Nationaal Talent Machiel Weistra eindigde met 9 uit 9 als 26ste van de 46 deelnemers. Hij kan wel prat gaan op een prachtige vechtremise met Roel Boomstra en ook van grootmeester Ron Heusdens pakte hij een punt.
Bij de vrouwen debuteerde Luise Gabbert ook met 9 uit 9 met een 14e plek. De zestienjarige Bennekomse scholiere speelde nogal wisselvallig en haalde niet de topvorm van eerder dit seizoen. Zij werd begeleid door clubgenoten Ester van Muijen en Heike Verheul.
Darya Tkachenko
Darya Tkachenko reisde tevergeefs naar Kortrijk af. De Oekraïense oud-wereldkampioene, die door WSDV is opgevangen en in Wageningen woont, werd het slachtoffer van duistere machinaties. Interventies van de voormalige oud-voorzitters van werelddambond FMJD Harry Otten en Wouter van Beek (beiden lid van WSDV) en van KNDB-preses Frans de Jonge mochten niet baten. Otten: ”Het waren emotionele toestanden. De Europese Dambond heeft haar zegen gegeven aan jarenlang pesten van Darya door de Oekraïense damfederatie in de persoon van president Yatsenko. Die wilde niet dat ze meespeelde. Pas op het laatste moment werd een stok gevonden om de hond te slaan: een duister artikel uit de FMJD-statuten waarbij een eerdere brief van de FMJD, dat Darya mocht spelen, van tafel geveegd werd. Een uiting van machtsmisbruik en onbehoorlijk bestuur waar ook de FMJD geen stelling tegen nam”..Ook Wouter van Beek is zeer verbolgen: “De regels zijn misbruikt om iemand niet te laten spelen. Schandelijk”.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie