‘Knappe prestatie’ Jan Groenendijk

Algemeen

Jan Groenendijk is niet voor niets een van ‘s werelds beste dammers. De kopman van de Wageningse ereklasser WSDV speelde zaterdagmiddag online een kloksimultaan tegen veertig gevorderde spelers en behaalde, ondanks vaak tegenstand van niveau en ook nog nijpende tijdnood, een score van maar liefst tachtig procent. Dat was tien procent meer dan zijn doel.

WAGENINGEN - Groenendijk deed er ongeveer 4,5 uur over en won in veelal goede stijl 26 partijen, speelde er 12 remise en verloor slechts twee keer. Tegen de Wit-Russische jeugdspeler Heorhi Vidzerka bleek zijn opening te sterk en diens landgenoot Vitali Varushla kwam in het late middenspel ineens gewonnen te staan.

Onder de remisespelers bevonden zich onder anderen subtopper Michel Stempher en de rising star Matheo Boxum. De simultaan werd via een livestream van commentaar voorzien door grootmeester Wouter Sipma en (aankomende) toppers Jitse Slump, Emre Hageman en ook door WSDV’er Machiel Weistra. Dit Nationaal Talent uit Heteren was vol bewondering voor Groenendijk z’n verrichtingen: “Bijzonder was dat Jan op ongeveer twintig borden tegelijk speelde met vijf minuten of minder. Misschien een periode zelfs wel een bord of vijftien tot twintig met allemaal één tot twee minuten bedenktijd. Een knappe prestatie”.

Weistra zelf gaf eerder in de week een online simultaan tegen vijf WSDV’ers. Dat ging hem uitstekend af, want hij kwam tot een score van negentig procent, waar ook hier zeventig procent het doel was. Hij zegevierde met sterk spel over toch niet de geringsten: Wouter van Beek, Hans Kromhout, Jozef Linssen en Wim van Mourik werden over de kling gejaagd. Alleen Robert-Jan van Steenbergen wist een punt bijeen te sprokkelen, hoewel hij in het middenspel verloren stond.

Inmiddels heeft de KNDB, gezien alle coronamaatregelen en de vooruitzichten, besloten de nationale clubcompetitie volledig te schrappen. De resultaten van de twee gespeelde ronden vervallen. Alle teams hebben volgend seizoen het recht om weer in dezelfde klasse uit te komen. Voor WSDV betekent dit een team in de ereklasse, een team in de hoofdklasse, een team in de eerste klasse en een of twee teams in de tweede klasse.

Als alternatief wordt er nu gedacht aan een online clubcompetitie. Digitale deelname is niet alleen mogelijk voor verenigingen uit de landelijke clubcompetitie, maar ook voor provinciale tientallen. Het is de bedoeling hiermee op 8 januari te kunnen beginnen.

Kijk voor meer informatie op de website.

www.wsdv.nl.