Team KNDB in Ivoorkust met Jan Groenendijk tussen Martijn van IJzendoorn en bondscoach Rob Clerc als stralend middelpunt. Foto: KNDB
Team KNDB in Ivoorkust met Jan Groenendijk tussen Martijn van IJzendoorn en bondscoach Rob Clerc als stralend middelpunt. Foto: KNDB

Jan Groenendijk imponeert ook in Ivoorkust

30 mei 2019 om 13:24 Algemeen

WAGENINGEN - Zo stroef als het met Jan Groenendijk in de clubcompetitie ging, zo gesmeerd gaat het er na. JG Superstar triomfeerde onlangs in China in een veld vol wereldsterren in een prestigieus blitztoernooi (sneldammen) en wist aansluitend ook het sterk bezette Abidjan Open World Cup op zijn naam te schrijven. De topdammer van de Wageningse ereklasser WSDV ging de slotronde nek-aan-nek in met Guntis Valneris die dankzij een mazzeltje gelijke tred had kunnen houden. Groenendijk eindigde echter met een zege op landgenoot Martijn van IJzendoorn terwijl de Letse oud-wereldkampioen op remise bleef steken tegen de nummer vier, Jean-Marc - El Animal – Ndjofang. De Afrikaan N’cho Joël Atse won het zilver terwijl Valneris met het brons genoegen moest nemen.

Jan Groenendijk sloeg in de hoofdstad van Ivoorkust een dubbelslag. Hij ging niet alleen met de hoofdprijs naar huis maar kon ook alvast wennen aan de omstandigheden waaronder in het najaar het wereldkampioenschap daar wordt verspeeld. De 20-jarige student natuur- en sterrenkunde was daarvoor eerste reserve maar mag de plaats innemen van wereldkampioen Roel Boomstra die zijn titel niet verdedigt.

Hij bleef in Abidjan ongeslagen, remiseerde met vier Afrikanen maar zette er ook drie op verlies. Zijn vierde overwinning was op de sterke Rus Ivan Trofimov die tegen hem de laatste tijd geen goed meer kan doen. Waarna hij tegen ziin eeuwige (jeugd)rivaal Martijn van IJzendoorn de kroon op zijn werk zette.

advertentie
advertentie