Jan Groenendijk: finalist. Foto: Geb Kos
Jan Groenendijk: finalist. Foto: Geb Kos

Jan Groenendijk superieur naar WK-finale

5 juli 2021 om 10:53 Algemeen

Het eerste doel is binnen. Jan Groenendijk heeft zich overtuigend geplaatst voor de finale van het wereldkampioenschap dammen dat in de Estse hoofdstad Tallinn wordt verspeeld. 

WAGENINGEN - De puntenmachine van de sterspeler van de Wageningse ereklasser WSDV kwam met drie remises tegen de Afrikaans Thomy Mbongo en concurrenten Artem Ivanov (Oekraïne) en Wouter Sipma wat moeizaam op gang maar daarna was er geen houden meer aan. Groenendijk, die onlangs overtuigend de nationale titel veroverde, overmeesterde in veelal weldadige en superieure stijl de 12-jarige thuisspeler Priit Lokotar, de Duitser Igor Chatoriyski, de Afrikanen Kassim Souare en Eugene Amman, alsmede de voormalige tweevoudige Russische jeugdwereldkampioen Yegeniy Sklyarov (USA). Tussendoor remiseerde hij nog met de Russische grootmeester Andrei Kalmakov. Hij werd groepswinnaar met een score van 14 uit 9 en had twee punten voorsprong op het duo Ivanov-Sipma dat met hem naar de finale gaat.

Het WK begon nogal rommelig met de afzegging wegens in zijn ogen onvoldoende corona-maatregelen van regerend wereldkampioen Alexander Georgiev en de absentie van een aantal sterke Afrikanen. Er waren vier voorrondes van elk tien spelers van wie de eerste drie gaan naar de finale, die dinsdag (6/7) begint. Groenendijk mikt op een plek op het erepodium dat hij in 2019 op het WK in Afrika op het nippertje mis liep. In de finale van twaalf komt hij liefst vier landgenoten tegen: oud-wereldkampioen Roel Boomstra, Martijn van IJzendoorn, Wouter Sipma en Jitse Slump. Omdat het Oranje-vijftal in blakende vorm steekt is de kans niet ondenkbeeldig dat een van hen de nieuwe wereldkampioen wordt.

Ook de tweede WSDV-coryfee Alexander Schwarzman wist zich voor de eindstrijd te kwalificeren. Een serie remises liet de viervoudige Russische oud-wereldkampioen net op tijd door twee door een overwinningen volgen.

advertentie
advertentie