Jelle de Gruyter, Thomas Winkler en György Gémesi.
Jelle de Gruyter, Thomas Winkler en György Gémesi.

Tweede druk Vuur van de vrijheid

17 mei 2023 om 10:45 Overig

WAGENINGEN Anderhalf jaar geleden verscheen het stripboek ‘Het vuur van de vrijheid’. Hierin speelt de Duitse capitulatie op 5 mei 1945 in Hotel de Wereld een belangrijke rol. Het stripboek verscheen begin deze maand in een tweede druk. Bijzonder is dat er ook een Engelse en een Duitse versie is gemaakt.

Het scenario van ‘Het vuur van de vrijheid’ is geschreven door Jelle de Gruyter en Wim Huijser. Eric Heuvel is de tekenaar. Volgens Jelle de Gruyter bleek het stripboek een succes. “De eerste druk bestond uit 6.000 stuks. Daarvan zijn er 4.000 aangevraagd door basisscholen. Door een gift van een stichting die onbekend wil blijven, kan er nu een tweede druk verschijnen. En omdat er vraag was naar een Engelse en Duitse versie, hebben die ook kunnen maken.”

De eerste exemplaren van ‘The flame of freedom’ en ‘Das feuer der freiheit’ zijn op 5 mei in Hotel de Wereld uitgereikt aan György Gémesi en Thomas Winkler, de burgemeesters van de Wageningse partnersteden Gödöllo en Mörfelden-Walldorf. Winkler heeft volgens Jelle de Gruyter zelf de Duitse vertaling gecontroleerd. “We hadden het aan de gemeente gevraagd, maar Winkler bleek een groot stripliefhebber te zijn en wilde het zelf doen. Hij liet weten dat hij door het verhaal in het boek ook veel meer details van de laatste dagen van de oorlog heeft geleerd. Wij hopen dat we via Mörfelden-Walldorf Duitse basisscholen kunnen interesseren om dit boek in hun lessen te gebruiken.”

Het stripboek vertelt de avonturen van journalist Sjoerd de Vrij. Het begint op 10 mei 1940 als de Duitsers ons land binnenvallen en de familie De Vrij in hun woonplaats Best overvallen worden door de gebeurtenissen. Er volgen vijf jaar bezetting, waarna de historische gebeurtenissen in Hotel de Wereld een einde maken aan de oorlog. Het stripboek eindigt in de toekomst. De achterkleindochter van De Vrij haalt dan het vrijheidsvuur op in Wageningen. Het nieuwe Vrijheidskwartier op de plek waar nu de Aula staat speelt daar een rol in.

De drie versies van het boek zijn in een softcover uitgave te koop voor 9,95 euro te koop in de boekhandel.

Kees Stap
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie