WVV Wageningen 5, bestaat volledig uit vluchtelingen. Links staand de initiators Reinald van Huenen en Ingrid Peperkamp.
WVV Wageningen 5, bestaat volledig uit vluchtelingen. Links staand de initiators Reinald van Huenen en Ingrid Peperkamp. Dick Martens

Wageningen 5: Uniek in Nederland!

15 november 2023 om 09:05 Overig

WAGENINGEN Dat voetbal een sport is die overal en altijd wordt en kan worden beoefend, waar ook ter wereld is geen nieuws. Van Syrië tot Kameroen en van Somalië tot Tsjaad en Nigeria, overal wordt gevoetbald, maar als je door omstandigheden niet meer in je eigen land kunt blijven en je thuisland noodgedwongen moet ontvluchten naar een voor jou ‘vreemd’ land, wil je daar ook zo snel mogelijk de draad weer oppakken om je persoonlijk leed wat te kunnen verzachten. Wat is er dan mooier als je als voetballiefhebber jouw favoriete sport weer kunt gaan beoefenen en er een club is die dat ‘gewoon’ weer mogelijk maakt. WVV Wageningen is zo’n club, daar speelt ‘het vijfde’, volledig bestaand uit vluchtelingen uit de diverse Wageningse AZC’s in competitieverband, uniek in Nederland.

Met dank aan mensen zoals Ingrid Peperkamp en Reinald van Huenen, de initiators van het project. ,,Wat begon met zes spelers op het grasveld van het COA, met Ingrid als trainster, is in korte tijd uitgegroeid tot een ruime selectie met maar liefst 36 spelers”, legt van Huenen (40) in de aanloop naar het competitieduel tegen vv Veenendaal uit. ,,In de zomer hebben wij onze velden beschikbaar gesteld en hebben de spelers opgevangen en getraind. De groep werd groter en groter en al snel waren er 25 man aan het trainen, het was gewoon een sneeuwbaleffect.” Van Huenen was bij elke training aanwezig en bij hem borrelde al snel de gedachte op, dat hoe mooi het zou zijn als het met ketenpartners geregeld zou kunnen worden dat ze bij Wageningen zo’n heel team aan het voetballen zouden kunnen krijgen in de competitie. ,,Toen ben ik gaan denken hoe wij de spelers zouden konden helpen, met kleding, voetbalschoenen en scheenbeschermers, wie zou kunnen helpen met zaken als de contributie. Daarin trokken we samen op met het COA en Sportservice Wageningen. Inmiddels is daar ‘Meedoen Wageningen’ nog bijgekomen en kregen we steun van de KNVB, die ons initiatief ook omarmde.” 

WVV Wageningen zorgde voor de voetbalkleding- en schoenen. ,,Vervolgens was het onze uitdaging begeleiding voor het team te kunnen krijgen. En ook daarin zijn we met Gert Jan Kat, Gijs van de Logt, Koen Uitdehage en Robert Tersmette geslaagd. En daaruit ontstond Wageningen 5, we draaien mee in de competitie en naar uitwedstrijden reizen we per touringcar van het COA.” De aanvoerder van het team is Tata Zubaibu. ,,Ik kom uit Kameroen en ben nu acht maanden in Nederland”, vertelt hij in uitstekend Engels. ,,Ik moest vluchten vanwege de onveilige situatie in ‘mijn’ land. Mijn familie is daar helaas nog. Ik was ‘een businessman’, importeerde auto’s. Voetballen deed ik altijd al, ik ben een echte spits, zorg voor de goals en draag daarom nummer 9. Dit seizoen scoorde ik al zes keer.” Omar uit Somalië voegt zich bij zijn aanvoerder. ,,Ik ben ‘de nummer zes’ en wil hogerop. In Somalië speelde ik veel toernooien, daar leer je veel van.” En dat het team al veel heeft geleerd bewezen ze tegen Veenendaal. Technische hoogstandjes, frivoliteit en veel plezier leidde tot de verdiende 2-0 zege. ,,A good win”, vond Tata met opgestoken duimen en een brede lach.

Dick Martens
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie