Afbeelding
Foto door Hush Naidoo Jade Photography via Unsplash

Hoe kan het personeelstekort in de zorg worden opgelost?

17 januari 2024 om 10:01 Partnercontent

In Wageningen wonen, net als veel andere plaatsen in Nederland, relatief veel mensen die zorg nodig hebben. Om die reden vind je in Wageningen ook meerdere verpleeghuizen en verzorgingshuizen, zoals Zinzia Zorggroep, Vilente Pieter Pauw en nog vele anderen. Uit vrijwel alle statistieken blijkt dat Nederland in de toekomst te maken krijgt met nog meer vergrijzing. 

Nu is er echter al sprake van een personeelstekort in de zorg en het is dan ook belangrijk dat er actie wordt ondernomen om dit probleem op te lossen. Maar welke oplossingsmogelijkheden zijn er dan zoal?

Maak het werk aantrekkelijker

Bij verschillende colleges heb je de mogelijkheid om een mbo zorg en welzijn niveau 4 opleiding te volgen. Maar je gaat natuurlijk alleen een opleiding volgen als je passie voor het vak hebt en ook weet dat het werk aantrekkelijk is. Werken in de zorg is momenteel niet altijd aantrekkelijk. 

Zo wordt er nog te weinig gewerkt met vaste contracten en dat zorgt bij veel mensen voor onzekerheid. Veel mensen vertrekken ook uit de zorg, omdat de werksfeer niet goed is en er sprake is van een slechte organisatie. Daarnaast zijn er nog verscheidene andere redenen waarom zorgverleners besluiten om de zorg te verlaten. Om het personeelstekort nu, en in de toekomst, op te lossen is het dus belangrijk om deze problemen aan te pakken en het werk aantrekkelijker te maken.

Veel meer aandacht voor psychische problemen

Werken in de zorg doe je niet alleen voor het geld, maar ook omdat je er passie voor hebt. Veel mensen halen er genoegdoening uit om andere mensen te helpen, maar tegelijkertijd moet niet onderschat worden hoe zwaar dit voor de zorgverlener zelf kan zijn. 

Ze horen immers veel nare verhalen aan en in sommige sectoren zie je ook schokkende dingen. Het is belangrijk dat er in de zorg meer aandacht komt voor psychische problemen bij zorgverleners. Anders krijg je immers te maken met meer uitval en als je last hebt van chronische stress, dan voer je je werk ook niet meer goed uit. 

Het belang van gezondheid en preventie

Niet alleen de psychische gezondheid moet in orde zijn, maar natuurlijk ook de fysieke gezondheid. Hoewel je natuurlijk ook kunt stellen dat die twee hand in hand met elkaar gaan. Werken in de zorg is zowel psychisch alsook fysiek zwaar en daarom is het belangrijk dat er veel aandacht aan preventie wordt besteed. 

Zorgverleners moeten grondig onderzocht worden en bij eventuele problemen goed geholpen, zodat ze het werk goed en met plezier blijven uitoefenen. Op die manier voorkom je uitval, terwijl je het werk tegelijkertijd aantrekkelijker maakt voor de nieuwe generatie. En juist die nieuwe generatie moet geprikkeld worden om in de zorg te werken. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie