Afbeelding
aangeboden door teleson.nl

Tips om veilig te werken in de bouw

8 juni 2021 om 12:36 Algemeen

Veiligheid is een erg belangrijk onderdeel in de bouw. Als werkgever moet je werknemers dan ook kunnen voorzien van een veilige werkplek, waarbij het risico op arbeidsongevallen zo klein mogelijk wordt gemaakt. Maar hoe doe je dit precies? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Wij vertellen je graag meer over hoe je veilig kunt werken in de bouw en hoe je de risico’s op ongevallen zo klein mogelijk maakt. Lees dus snel verder!

Richtlijnen voor tijdens het werken

Als werkgever zul je een sterk arbobeleid moeten opstellen én dit communiceren naar je personeel. Zo is het personeel ook goed op de hoogte. Maak bijvoorbeeld een personeelshandboek en leg hier bepaalde richtlijnen en regels in vast. Zo heeft iedereen hier altijd toegang tot en kun je duidelijk maken aan je personeel hoe belangrijk veiligheid is. Tussendoor kun je controleren of werknemers zich aan dit veiligheidsbeleid houden en zorg je ervoor dat de juiste veiligheidsmaatregelen getroffen worden. 

Goede communicatie tijdens het werk 

Werken in de bouw kan soms nogal chaotisch zijn. Iedereen is met zijn taak bezig en alles loopt door elkaar. Hierbij wordt ook veel geluid geproduceerd. Maar hoe zorg je ervoor dat medewerkers dan nog goed met elkaar blijven communiceren als ze elkaar door de herrie niet kunnen verstaan? Wij adviseren om dan gebruik te maken van portofoons! Deze kun je bestellen via https://www.firecom.nl/portofoons/. Het voordeel van portofoons is dat medewerkers niet op dezelfde plek hoeven te zijn om te communiceren. Zo kunnen zij dus ieder bij hun eigen werk blijven en elkaar toch op de hoogte houden en informeren. 

Noodsituaties 

Gelukkig komt dit haast nooit voor, maar het is belangrijk dat je bedrijf is ingericht op noodsituaties. Dit betekent dat, in het geval van brand, er voldoende rookmelders aanwezig zijn, een nooduitgang en brandblussers. Hiernaast moet de bouwplaats beschikken over een EHBO kit en een medewerker die een BHV cursus heeft voltooid. Mocht er iemand gewond raken of onwel worden, dan is er altijd een medewerker aanwezig die weet wat hij of zij moet doen ik zulke noodsituaties. Het is dan ook verplicht om iedere werkdag minimaal één BHV’er op de werkvloer te hebben. Verder werken we in de bouw met veel machines en apparaten. Daarom moet elke machine beschikken over een machine schakelaar met noodstop. Dit zorgt ervoor dat de machine meteen stopt als er op de knop wordt gedrukt. 

advertentie
advertentie