Tonnie Bongers is Jan Laurens opgevolgd als nieuwe voorzitter van WAVV.
Tonnie Bongers is Jan Laurens opgevolgd als nieuwe voorzitter van WAVV. Foto: Dick Martens

‘Ik voelde mij verantwoordelijk om deze stap te zetten’

9 december 2020 om 13:26 Algemeen

Je wordt 95 jaar, een meer dan memorabele leeftijd. Zeker een reden om daar een klein feestje aan te wijden, maar zoals bij veel geplande feestjes in dit bijzondere jaar het geval was, ging er ook bij WAVV een streep door de festiviteiten. Het vizier nu al gericht op 21 november 2025, want dan bestaat de Wageningse Arbeiders Voetbal Vereniging maar liefst 100 jaar. Ook voor Tonnie Bongers was het afgelasten van de festiviteiten een streep door de rekening. ‘Het kind van de club’ nam onlangs de voorzittershamer over van zijn voorganger Jan Laurens, een functie die hij binnen ‘zijn’ club nog niet bekleedde, maar waar hij wel vol overgave voor zal gaan.

Door Dick Martens

WAGENINGEN - ,,Ik vond dat ik het moest gaan doen”, trapt de nieuwbakken voorzitter af. ,,Er was te lang onduidelijkheid richting de leden en ik voelde mij verantwoordelijk die stap te zetten. We kijken als vereniging terug op een lastige periode, waarin we zwaarwegende beslissingen hebben genomen, door de zondag-tak af te stoten en ons met het eerste team volledig op de zaterdag te gaan richten. Dat was vooral een financiële kwestie. Mede door wegvallen van clubman Johan Peters van Ton ook onze hoofdsponsor, moest de club financieel een grote stap terug doen. Dan moet jezelf de vraag stellen of je het als vereniging moet willen om koste wat het kost op eerste klasse-niveau te willen blijven voetballen. De inkomsten wogen niet meer op tegen de kosten. In het belang van de vereniging moesten we die keuze maken en achteraf zijn we erg blij dat we die keuze hebben gemaakt. Zeker met de huidige Corona-crisis, veroorzaakt het gebrek aan inkomsten een behoorlijke hap uit de begroting. Het is niet zo, dat we op omvallen staan, zeker ook dankzij de diverse steunmaatregelen, onze trouwe leden en onze sponsoren, maar onze grootste bron van inkomsten, ‘de kantine’ is natuurlijk volledig opgedroogd.”

Daar zat volgens Bongers toch wat de klad in, maar dankzij het goed presteren en de frisse uitstraling van het huidige eerste team, stroomde de kantine weer ouderwets vol. ,,Het zijn weer veel echte clubjongens, die het belangrijk vinden om het na de wedstrijden gezellig te hebben, zeker ook met de supporters.” Het doet Bongers (bijna 60) terugdenken aan zijn eigen WAVV-verleden. Hij is al zijn hele leven lid van de rood-groene-familie. ,,Ik was altijd op de club, doorliep alle jeugdelftallen en speelde ruim acht seizoenen in het eerste. Na mijn knieblessure moest ik stoppen met voetballen. Ik ben toen een masseursopleiding gaan volgen en verzorger geworden. Daarnaast heb ik jeugd getraind. Ook was ik drie keer interim-hoofdtrainer, met als hoogtepunt de promotie naar de 3e klasse. Wat heb ik eigenlijk niet gedaan. Ja, voorzitter, dat was ik nog nooit.” Maar nu de hamer toch in zijn handen is wil Bongers er ook voor gaan. ,,Ik wil mijn pijlen richten op een nog beter imago voor de club, zodat het ledenbestand (momenteel 413) weer opgekrikt wordt. Het liefst natuurlijk weer met jeugd. Dat zou straks het 100-jarig jubileum een nog fraaier tintje geven.”

Tonnie Bongers neemt voorzitters-hamer over

advertentie
advertentie