Winnaar Taha El Kandoussi krijgt zijn grote prijs uitgereikt na de Wageningse finale van de Nationale Voorleeswedstrijd in een bomvolle bibliotheek. Foto Jan Boelens
Winnaar Taha El Kandoussi krijgt zijn grote prijs uitgereikt na de Wageningse finale van de Nationale Voorleeswedstrijd in een bomvolle bibliotheek. Foto Jan Boelens

Taha El Kandoussi, een voorleestalent

Algemeen

WAGENINGEN - Taha El Kandoussi van de Johan Frisoschool kwam, zag en overwon bij de Wageningse kwartfinale van de Nationale Voorleeswedstrijd. Taha bleek een geweldig natuurtalent. Hij had de zaal direct in zijn greep tijdens zijn gezellige, overtuigende en duidelijke introductie.

Door Jan Boer

De zaal was muisstil. Hij vervolgens las voor uit ‘Harry Potter en de Steen der Wijzen’ van J.K. Rowling. Taha bleek een boeiende, niet verlegen voorlezer te zijn. Hij had eigenlijk de microfoon niet nodig, wat een talent!

Voor het eerst sinds jaren ontbraken titels van Roald Dahl, Jan Terlouw en Jacques Vriens. Milan Oosterink (Jozefschool), Marijn van der Kooij (Margrietschool), Laura van der Haar (OBS De Tarthorst) en Kyaan Hopman (OBS De Nijenoord) maakten het vijftal compleet.

Mylan had een heldere intro, maar het voorlezen werd toch wel een beetje ‘theater’. Marijn las na een rustig intro een beetje vlug, Kyaan las rustig en hij maakte je nieuwsgierig naar het boek. Laura kende een sterk begin, had een goede timing en las een komisch fragment voor.

Opvallend was de verhouding jongens-meisjes. Normaal zijn het vooral de meiden, die in de voorleeswedstrijd zitten. In de jury zaten schrijfster Mieke van Hooft, wethouder Lara de Brito en stadsdichter Martijn Adelmund.

Mieke van Hooft was enthousiast over de winnaar: “Taha heeft het verhaal op een mooie manier tot zich genomen, zich eigen gemaakt. Lees je een boek voor zoals het voor je ligt of voeg je er iets van jezelf aan toe? Het is hem bijzonder goed gelukt om van het gekozen fragment een heel eigen Taha-Harry Potter te maken.” Taha El Kandoussi gaat op 15 maart naar de volgende ronde in kasteel Doorwerth. De landelijke finale is op 17 mei in Amstelveen.

Kijk voor meer informatie op www.denationalevoorleeswedstrijd.nl.

advertentie
advertentie