Afbeelding

Open dag ‘De Leemkuil’ druk bezocht

26 september 2016 om 23:15 Algemeen

Op een zonovergoten zaterdag had de Proces Opvang Locatie (POL) ‘De Leemkuil’ een open dag. Er was van alles te doen. Van trommelen en dansen tot paardrijden voor de kinderen. Verder waren er diverse Hollandse en Iraanse hapjes. Er was veel belangstelling waardoor het een gezellige middag werd.

WAGENINGEN - We spraken met vertegenwoordigers van de organisaties die de open dag mogelijk maakten. Allereerst met Aukje Adema van Vluchtelingenwerk.


Aukje: “Vluchtelingenwerk bereid de asielzoekers voor op de procedures die hen te wachten staan. Een van de belangrijkste onderdelen daarvan is het winnen van vertrouwen. Om de vluchtelingenstatus te krijgen is het belangrijk dat de asielzoekers hun verhaal volledig en naar waarheid gaan vertellen aan de overheid. Dat is moeilijk als je uit een land komt waar je de overheid niet kon vertrouwen. Asielzoekers moeten weten dat wij opkomen voor de belangen van de vluchteling, zodat ze niet alleen staan.”
Tenslotte had Aukje nog een boodschap aan de Wageningers: “Probeer je in te denken: hoe zou het voor jou zijn als je plotseling uit je thuis moet vluchten en alles in een keer achter moet laten? Hoe zou je dan ontvangen willen worden door de diegenen die je ontmoet in het land waar je naar gevlucht bent? Laten we zo ook deze mensen ontvangen die volledig opnieuw moeten beginnen en onze steun hard nodig hebben.”


Petra Woudsma, de coördinator van COA: “Het was een gezellige en geslaagde dag. Ik ben verrast dat zo veel mensen echt belangstellend waren naar de leefomstandigheden van de bewoners.”


Wethouder De Brito: “De bewoners van De Leemkuil zijn inwoners van Wageningen en het is heel mooi als andere inwoners een kijkje kunnen nemen n het centrum. Openheid hoort bij onze gastvrije stad. Heel bijzonder vond ik het om een kijkje te mogen nemen in de school dat niet zo lang geleden van start is gegaan. Twee ruimtes vol vrolijkheid voor de kinderen, die nu ook op De Leemkuil naar school mogen. Binnenkort mogen bewoners twee maaltijden zelf regelen. Food of cultures gaat daar een rol in spelen. Dat is echt een verbetering, echt heel goed dat dat gelukt is. Als ik over het pleintje loop met allemaal kraampjes van organisaties zoals Welkom in Wageningen en Vluchtelingenwerk die zich op een fantastische manier en met zoveel mensen inzetten om asielzoekers zich welkom te laten voelen in Wageningen, dan ben ik zo ontzettend trots op deze stad. Het is echt heel bijzonder.”

advertentie
advertentie