De Wageningse Pallas'67-atlete Mireille Baart wordt als winnares van de Berenloop-marathon op Terschelling gehulsigd.
De Wageningse Pallas'67-atlete Mireille Baart wordt als winnares van de Berenloop-marathon op Terschelling gehulsigd. Collectie Mireille Baart

Wageningse Pallas’67-atlete Mireille Baart de sterkste in Berenloop Marathon

8 november 2021 om 11:31 Atletiek

WAGENINGEN Voor de Wageningse atlete Mireille Baart was het lang een periode van alleen maar trainen. Wedstrijden stonden in verband met de Corona-restricties niet op het programma. Maar sinds de tijd dat er weer in wedstrijdverband gelopen kon worden, toonde de atlete van Pallas’67 direct, dat de vele trainingsuurtjes niet voor niets waren geweest. Baarts palmares werd met de week uitgebreider en ze beklom diverse keren het erepodium als winnares. Haar laatste ‘goud’ was de overwinning op Terschelling waar ze de Berenloop Marathon won.

Dick Martens

‘Ik heb de smaak te pakken’

,,Ja ik heb de smaak weer te pakken gekregen”, aldus Baart, na de overwinning op Terschelling, met een grote glimlach. ,,Ik wilde ook weer eens een marathon lopen. Ik koos voor de Berenloop op Terschelling. Ter voorbereiding deed ik onder andere mee aan de 36 km Devil’s trail op de Utrechtse Heuvelrug, de Reest run, een halve marathon, in Meppel en een week voor de Berenloop Marathon liep ik de Loop Leeuwarden, eveneens een halve marathon. Die wedstrijden gingen goed.” Maar ‘goed’ is een wat bescheiden kwalificatie van Baarts prestaties. De Wageningse, die in september haar 40e verjaardag vierde, passeerde in al die wedstrijden als eerste de finishlijn. ,,Die zeges sterkten mij richting de Berenloop. Ik had veel vertrouwen en er enorm veel zin. Een week van tevoren werd het echter spannend of het evenement nog wel door kon gaan, want op de corona persconferentie in die week zouden mogelijk strengere maatregelen worden aangekondigd. Maar gelukkig was dat niet het geval en kon ik gemotiveerd als ik was toch aan de start verschijnen.”

Een flink ‘op- en af parcours’

Het was alweer de 24e editie van de Berenloop en het werd er een waar de weerselementen een belangrijke rol gingen spelen. ,,Het was een zware editie”, blikt Baart terug. ,,Er stond een stormachtige wind met windkracht zes, en er vielen ook nog eens fikse regenbuien. Door de harde wind was de waterstand erg hoog en kon er niet over het strand worden gelopen. Maar dat maakte het niet minder zwaar, want de route werd verlegd naar de duinen. Daar werd het een flink ‘op- en af parcours’, dat daardoor ook nog eens een paar honderd meter langer werd.”

Start onder de Brandaris-vuurtoren

De start was onder de monumentale Brandaris-vuurtoren aan de westkant van het eiland. Vervolgens diende er koers te worden gezet door de polder en de dorpen naar het oostelijk deel van het eiland. ,,De eerste helft, met de wind in de rug, ging vrij gemakkelijk. Maar op de terugweg was het flink afzien. We hadden de stormachtige wind pal tegen en het parcours ging door de duinen flink op en neer. De eerste 30 kilometer liep ik samen op met een andere dame, maar daarna kon zij het tempo niet meer bijhouden en liep ik solo naar de overwinning. Met een voorsprong van ruim drie minuten finishte ik als eerste dame, onder de Brandaris, in 2:56:41. Ondanks de zware omstandigheden heb ik volop genoten. Ik ben dan ook super-tevreden met het resultaat en uiteraard heel blij met de winst.”

Mireille Baart finisht in Leeuwarden als winnares van de Loop Leeuwarden, een halve marathon.
De Wageningse Pallas'67-atlete Mireille Baart in actie tijdens de halve marathon Loop Leeuwarden, die ze uiteindelijk als winnares zou afsluiten.
advertentie
advertentie