Leonie Knaap is vrijwilliger bij het Rode Kruis en ze geeft gastlessen in het onderwijs.
Leonie Knaap is vrijwilliger bij het Rode Kruis en ze geeft gastlessen in het onderwijs.

Meedoen aan de Pleisterrace

6 februari 2024 om 21:53 Overig

WAGENINGEN Leonie Knaap is vrijwilliger bij het Rode Kruis en stapt een schoollokaal binnen. Ze laat kinderen ervaren wat zij kunnen doen bij huis-, tuin- en keukenverwondingen. Kort gezegd, het gaat om EHBO. Leonie: “Het is vooral actief bezig zijn met de klas. Alleen een verhaal vertellen is niets voor mij. Een les duurt ongeveer anderhalf uur en soms heb ik meerdere klassen achter elkaar. Je bepaalt zelf hoe vaak je een les verzorgd. Meestal is dat zes keer per jaar.” 

Door Bram van den Ende

Gaat het altijd om EHBO? Leonie: “Nee, zeker niet. De gastlessen zijn de laatste jaren behoorlijk uitgebreid. Het gaat over natuurrampen zoals aardbevingen, overstromingen en extreme hitte, maar ook over (humanitair) oorlogsrecht. Het Rode Kruis is op al die thema’s wereldwijd actief. Gastlessen zijn gericht op alle niveaus van onderwijs, van basisonderwijs tot hoger onderwijs. Ze zitten goed in elkaar en maken dat je je helemaal op de groep kunt richten. Scholen kunnen de gastlessen aanvragen en wij als gastdocent kunnen erop intekenen. Het doel van de gastlessen is vooral bewustwording stimuleren van wat er in de wereld gebeurt.” 

Leonie volgde EHBO als keuzevak in haar opleiding cultureel maatschappelijke vorming. Zij was zelf verantwoordelijk om het diploma geldig te houden en zo kwam zij als vrijwilliger bij Het Rode Kruis terecht. Leonie: “Een belangrijk moment en stimulans voor mij was toen ik in 2012 een mailbericht van Serious Request ontving. In samenwerking met het Rode Kruis werd geld ingezameld voor medische zorg en begeleiding van baby’s. Eigenlijk heb ik twee functies: het geven van gastlessen voor alle thema’s, van “Pleisterrace” tot “Woeste Wereld” en van basisschool tot volwassenenonderwijs. Daarnaast is er mijn inzet voor EHBO.”  

Leonie heeft een baan in de gehandicaptensector. Toch heeft ze gekozen om daarnaast vrijwilliger te zijn. Haar boodschap: “Zoek het vrijwilligerswerk dicht bij je hart, bepaal zelf wat en wanneer je het doet. Je zult merken hoeveel energie dat geeft, ook al kost het tijd.”

Kijk voor meer informatie over het vrijwilligerswerk op www.vcwageningen.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie