WVV Wageningen 5, dat geheel uit asielzoekers bestaat, was afgelopen week te gast bij de talkshow Op 1.
WVV Wageningen 5, dat geheel uit asielzoekers bestaat, was afgelopen week te gast bij de talkshow Op 1. Collectie WVV Wageningen

WVV Wageningen 5: Het bijzondere succesverhaal van ‘s lands eerste vluchtelingenvoetbalteam

12 februari 2024 om 20:38 Overig

WAGENINGEN ‘Voetbal is van en voor iedereen’. Een uitspraak die weliswaar normaal klinkt, maar waarbij de uitvoer niet altijd vanzelfsprekend is. Gelukkig is dat bij WVV Wageningen niet het geval. Onder het motto ‘Iedereen is hier van harte welkom’ voetbalt er als Wageningen 5 zelfs een team in competitieverband, dat volledig bestaand uit vluchtelingen die in diverse Wageningse AZC’s verblijven. Een unicum in Nederland. Na een artikel in Stad Wageningen, medio november 2023, kreeg het team ‘ineens’ landelijke bekendheid. Wat volgde was een uitgebreid artikel in het NRC en als klap op de vuurpijl was het team, met begeleiding en voorzitter Nico Kneepkens in hun fraaie groen-wit gestreepte shirts, vorige week te gast bij de talkshow Op 1. Conclusie: ‘Nederland’ geniet van Wageningen 5.

Door Dick Martens

WORLDCOACHES De presentatoren Carrie ten Napel en Charles Groenhuijsen kondigden het team aan als: ‘Het succesvolle ‘asielzoekersteam’ van voetbalclub Wageningen’. Al snel volgt de vraag aan KNVB-coach Ingrid Peperkamp, die het initiatief nam en de bewoners van de diverse AZC’s in Wageningen aanspoorde om te gaan voetballen, ‘Waarom gebeurt dat niet vaker?’ Haar antwoord: ,,Ik ben al lang coach en de laatste tijd met WorldCoaches meegegaan, zij hebben een prachtig programma waarbij zij de mensen weer hoop geven”. Dat zag ze ook bij ‘haar’ team. 

ENTHOUSIASME ,,Voor ik naar het AZC ging hoorde ik al eens op de radio, dat daar niks te doen zou zijn. Dus ik dacht ‘waarom kan dat programma van WorldCoaches dan niet die kant opgaan? Er is een grasveld, ik zet er wat pionnen neer, we hebben een bal, dus we kunnen voetballen. Meer heb je niet nodig. Zo wordt er over de hele wereld gevoetbald. Er kwamen steeds meer voetballers bij, dus had ik ook meer ruimte nodig. En zo kwam ik bij WVV Wageningen terecht.” Voorzitter Kneepkens: ,,De bedrijfscultuur bij onze vereniging is, dat iedereen hier welkom is, dus toen Ingrid met de vraag kwam, heb ik onze ‘supercoördinator’ Reinald van Huenen gevraagd dit op te pakken. Samen met Ingrid is hij hiermee aan de slag gegaan en het werd al snel een groot succes. Na elke training, werd er een kring om Ingrid gevormd en werd er geapplaudisseerd, dat enthousiasme was echt fantastisch om te zien.” Tata, uit Kameroen en Omar uit Somalië delen dat enthousiasme: ,,Voor ons betekent het voetballen bij Wageningen heel veel. Als wij veel stress hebben of voelen, dan kunnen wij ons hoofd tijdens de trainingen en wedstrijden weer even helemaal leeg maken. Dat is vaak de enige tijd, dat wij werkelijk plezier hebben.” Ook de andere tafelgasten, Thomas van Groningen, Ed Nijpels (‘Het zou onderdeel moeten zijn van de spreidingswet’) en Maurice de Hond genieten. Tot slot doet Ingrid een oproep aan clubs en gemeenten om ook een dergelijk initiatief te gaan omarmen. Laat die ministers ook gaan voetballen, dan verbindt dat hen ook.” Carrie: ‘Jij moet moet informateur worden.’. Charles: ‘Dan komen ook zij allemaal om je heen staan om te applaudisseren’.

advertentie
advertentie