Gert Engelen: "De speeltuin is ingericht voor kinderen met en zonder handicap".
Gert Engelen: "De speeltuin is ingericht voor kinderen met en zonder handicap". Jan Boer

Speeltuin Tuindorp 70 jaar

20 maart 2024 om 11:11 Overig

WAGENINGEN Speeltuin Tuindorp aan de Floralaan viert dit jaar haar zeventigjarig bestaan. Dat begint allemaal aanstaande zaterdag. Het nieuwe seizoen is dan tevens geopend. 

Door Jan Boer

Zeventig jaar geleden werd de speeltuin opgericht door buurtbewoners van de nieuwe Bloemenbuurt. Wat ooit begon als een trapveldje is inmiddels uitgegroeid tot een prachtige speeltuin met een mooi verenigingsgebouw. Het jubileumfeest wordt het hele jaar door met allerlei festiviteiten gevierd. De feestelijke aftrap van het jubileumjaar is aanstaande zaterdagmiddag 23 maart (12u tot 16u). De hele middag kan er gespeeld worden en zijn er activiteiten voor iedereen. Zo is er een goochelshow, er kan geluisterd worden naar een speciaal gedicht van voormalig stadsdichter Martijn Adelmund. Er zijn spelmaterialen van SpelenMaaR en ook kan de nieuwe draaimolen uitgeprobeerd worden. En nu maar hopen op mooi weer… Gert Engelen is voorzitter van de speeltuinvereniging: “Ja, het is nu een speeltuin, die helemaal voldoet aan de eisen van de tijd. Alles ziet er goed uit; met onze vrijwilligers hebben we alles weer speelklaar gemaakt”. Vrijwilligers…, dat is ook bij Speeltuin Tuindorp een dingetje. “Ja, we kunnen hier echt heel wat handjes gebruiken! Die missen we helaas wel. We hebben nu ongeveer dertig vrijwilligers. Wanneer daar een twintigtal bij komt, kunnen we veel meer doen en kunnen we nieuwe plannen realiseren. Vrijwilligerswerk is blijkbaar overal een probleem. Weet je, kinderen moeten veel meer naar buiten, niet steeds thuis zitten. Wij zijn daar een uitgelezen vereniging voor”, stelt Engelen. Vrijwilligers hoeven geen specialisten te zijn. “Met korte instructie kan men als toezichthouder al aan de slag. Voorwaarde is vanzelfsprekend wel, dat je goed met kinderen om kunt gaan”.
Er zijn wel wensen. Zo wil Speeltuin Tuindorp binnen het gemeentebestuur graag een aanspreekpunt zien. “Er is nu geen wethouder tot wie we ons kunnen richten, geen belangenbehartiger bij de gemeente dus. We zouden graag veel willen doen voor de samenleving, maar we willen dan niet zelf voor alle kosten op hoeven draaien”, vindt Gert Engelen. Hij geeft aan, dat het hier niet direct om geld gaat, maar om begrip en hulp met af en toe wat extra handjes. Engelen denkt, dat het fijn zou zijn wanneer iemand van Solidez hier regelmatig ingezet zou kunnen worden. Verder is er het gebrek aan vrijwilligers. Op dit moment is de speeltuin daarom ‘s morgens gesloten en alleen ‘s middags geopend vanaf twaalf uur. Speeltuin Tuindorp is op zondag gesloten. Door een schenking is de speeltuin in de gelegenheid gesteld om een ‘inclusiedraaimolen’ aan te schaffen, een draaimolen, geschikt voor kinderen zonder en met handicap. Een rolstoel past er probleemloos in. Speeltuin Tuindorp is volledig toegankelijk voor kinderen met een handicap. De speeltuin wil dit jaar graag een waterbaan, die ook geschikt is voor kinderen met een beperking. Wil je er als vrijwilliger een paar uurtjes aan de slag? Loop dan een keer langs of stuur een mailtje naar info@speeltuin-tuindorp.nl.

advertentie
advertentie