Petra Lenskens:
Petra Lenskens: "Als je als kind drie keer een belevenis in de natuur hebt gehad, houd je er altijd een goed natuurbesef aan over". Jan Boer

Pluktuin: mooie, groene oase

1 november 2023 om 19:28 Overig

WAGENINGEN Met ziel en zaligheid is Petra Lenskens dagelijks te vinden in ‘haar’ pluktuin de Bosrand aan de Dorskampweg, landelijk gelegen, een mooi, groen element op de Eng. 

Eigenlijk zijn het twee pluktuinen, want pluktuin de Basis van Francine Vermeer ligt er tegenaan. De pluktuin is open van april tot oktober. De naam zegt het al: bezoekers kunnen er zelf hun bloemen, groente en fruit komen plukken. Er wordt met veel vrijwilligers gewerkt. Petra Lenskens is blij met de tuin: “Tijdens de actie NL Doet kwam het college van burgemeester en wethouders hier de handen uit de mouwen steken. Ze hebben samen diverse bordjes mooi geschilderd. Mensen van het asielzoekerscentrum kwamen hier klussen doen. Ja, zo is de tuin bedoeld: voor iedereen, voor de gemeenschap”. Lenskens is vanaf 2010 actief met de Bosrand. In al die jaren zijn er honderden vrijwilligers actief geweest in de tuin. “Per seizoen komen er twee- tot drieduizend bezoekers naar de tuin, niet alleen uit Wageningen en omgeving, maar ook van de camping. Het is zo mooi om op deze manier iets te creëren met velen”, vertelt ze. Kinderen kunnen bij haar ontdekken, dat het niet allemaal uit de supermarkt komt, maar dat het gewoon groeit, bloeit en lekker ruikt: “Dan zie je de verbazing bij de kinderen, zó mooi! Ik kan zó van die verbazing genieten, daar krijg ik steeds weer energie van”.

IVN HET GROENE WIEL In het kader van natuureducatie werkt Petra Lenskens regelmatig samen met IVN Het Groene Wiel, de instantie die in Wageningen en omgeving de natuur dichtbij de kinderen op de basisscholen brengt. Daar ontdekken leerlingen hoe ze duurzame, gezonde keuzes maken voor nu en voor de toekomst. Petra’s achtergrond is een opleiding aan de universiteit: veeteelt. Liefde voor de natuur zat er bij haar diep in. “We zijn op een ‘postzegeltje’ begonnen en hebben alles in etappes aangelegd. Nu zijn we goed zichtbaar voor iedereen. Ik ben begonnen met het maken van een schets, met het uitzetten van touwtjes en vervolgens hebben we het met een groep vrijwilligers opgepakt. Ik ben begonnen met bloemen en fruit, geïnspireerd door de Engelse cottage-tuinen, waarmee je de bezoeker een belevenis biedt. De bodem is de basis van alles. Je kunt hier heerlijk door de tuinen struinen!” Ze vindt belangrijk, dat het allemaal in je eigen omgeving ontstaat: lokaal voedsel, onbespoten, natuurlijk, duurzaam: “Je brengt iedereen dicht bij de natuur. Hier zie je de bijen op de bloemen. Je ziet hier mensen, die op de een of andere manier werken aan herstel na rugklachten, een depressie of een burnout, of mensen die graag tuinieren, maar zelf geen tuin hebben. Dit moeten we koesteren en voortzetten, want het heeft zijn waarde inmiddels wel bewezen! Weet je, als je als kind drie keer een belevenis in de natuur hebt gehad, houd je je leven lang er een goed natuurbesef aan over”. Kijk op www.pluktuindebosrand.nl. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie