Coach Carla van den Bos begeleidt Haitham Tamr op zijn weg naar duurzaam ondernemen in Wageningen
Coach Carla van den Bos begeleidt Haitham Tamr op zijn weg naar duurzaam ondernemen in Wageningen Jan Boer

Ondernemersschool voor statushouders

20 maart 2024 om 11:12 Overig

WAGENINGEN Hij is inmiddels drie jaar en drie maanden in Nederland. Haitham Tamr is afkomstig uit de Syrische hoofdstad Damascus. Daar bestierde hij een winkel in huishoudelijke artikelen. 

Door Jan Boer

Tijdens de oorlog, waardoor werken moeilijk was, begon hij in een zaak met tweedehands spullen. De oorlog in Syrië dwong hem om samen met zijn vrouw en kinderen halsoverkop het land te verlaten. Sinds anderhalf jaar is hij in Wageningen. Haitham is statushouder, zijn Nederlands is inmiddels goed. “Het werd heel gevaarlijk voor ons om in Syrië te blijven. Het was niet meer veilig; de kinderen konden niet meer naar buiten. Mijn broer had opeens veel problemen met het regime, dat kwam ook voor ons steeds dichterbij”. In 2018 kwam het moment om alles achter te laten en te vluchten. Lopend naar Aleppo en af en toe met een auto kwam het gezin in Turkije, waar men een paar maanden verbleef. Twee keer werd geprobeerd om met een bootje weg te komen. De tweede keer lukte. Met een vrachtwagen kwam men uiteindelijk aan in Nederland. Inmiddels was duidelijk geworden, dat zijn jonge vrouw MS had. Via omzwervingen kwam het gezin in Wageningen. Haitham Tamr: “Hier is het fijn, hier is het veilig! Een heel bijzondere, mooie stad met veel lieve mensen! Mijn kinderen vinden het hier fijn, ze hebben zwemles en ze kunnen sporten”. Hij wil niet stilzitten, wil graag volop aan de slag. Daarom volgt hij nu de ondernemersschool voor statushouders. Dat duurt zes maanden. Je leert er wat je moet doen om een bedrijf in Nederland te starten.

Tijdens dit programma krijgt hij hulp van een coach, die hem helpt met alle opdrachten en vragen. De lessen worden in Wageningen gegeven. Het taalniveau is Nederlands A2. Ook vertellen ondernemers met een migratieachtergrond over hun ervaringen met het starten van een onderneming in Nederland. Zijn coach is Carla van den Bos: “Elke week wordt er gepraat over ondernemen en wat daar bij komt kijken. Het is hier zo anders dan in Syrië. Ik heb tot aan mijn pensioen zelf een bedrijf gehad. Haitham wil zó graag iets betekenen voor onze samenleving! Hij heeft mooie, creatieve ideeën. De gemeente ondersteunt deze ondernemers wanneer je met een goed doortimmerd bedrijfsplan komt. Hij moet investeren, heeft een opslagruimte en een bestelbus nodig”. Dat is wat Haitham Tamr écht wil. Hij ziet een toekomst voor zich in het ophalen van inboedels van woningen, die door bijvoorbeeld overlijdens ontruimd moeten worden. “Vaak gaan zulke spullen in een grote container om afgevoerd en vernietigd te worden”, zegt Tamr. “Zo jammer! Ik vind dat je zoiets duurzaam aan moet pakken. Dat is beter dan alles maar te vernietigen. Ik heb tien jaar ervaring als ondernemer, zoiets wil ik graag doen. De opgehaalde spullen knappen we op zodat ze opnieuw gebruikt kunnen worden. Ik wil dit graag regionaal aanpakken. Mijn bedrijf heeft al een naam: Een Derde Leven”.

advertentie
advertentie