Burgemeester Van Rumund enkele jaren geleden bij het uitreiken van de Jeugdlintjes. De opzet wordt in een nieuw jasje gestoken.
Burgemeester Van Rumund enkele jaren geleden bij het uitreiken van de Jeugdlintjes. De opzet wordt in een nieuw jasje gestoken.

Nieuwe aanpak Jeugdlintjes

9 april 2024 om 18:41 Overig

WAGENINGEN Het is tijd voor een nieuwe opzet van het verschijnsel Jeugdlintje in Wageningen, onderscheidingen voor kinderen en jongeren tot achttien jaar. 

Door Jan Boer

In de slagschaduw van de Koninklijke Onderscheidingen voor volwassenen rond Koningsdag was daar steeds de feestelijke uitreiking door de burgemeester van Jeugdlintjes aan kinderen en jongeren (tot achttien jaar), die zonder welke vorm van eigenbelang dan ook in positieve zin waren opgevallen en voorgedragen. De Jeugdlintjes kenden in de persoon van burgemeester Geert van Rumund een groot ambassadeur, maar het is nu tijd voor verandering. De Jeugdlintjes vertrekken uit de schaduw van de koninklijke onderscheidingen en uit het stadhuis. Ze kunnen het hele jaar door op een ‘willekeurig moment’ uitgereikt worden. De Jeugdlintjes zoeken de jeugd op in de stad, in hun eigen vertrouwde omgeving. Dat zal steevast een verrassend moment worden... Wat stevig overeind blijft is de waardering voor een kind of jongere of een groep kinderen of jongeren (zes tot achttien jaar), die iets bijzonders laten zien in hun prestaties of hun activiteiten. Een achttal ambassadeurs, bestaande uit mensen die de lokale samenleving goed kennen en die hart hebben voor kinderen en jongeren, geven aan elkaar door wie ze zouden willen nomineren voor een Jeugdlintje. Ze komen uit diverse geledingen: Anna van den Brink (Solidez), Judica Lookman, Martijn Adelmund (bblthk), Robert van Middendorp (Waga Storm), Jan Boer (De Stad Wageningen), Henk Kuiper (Sportraad Wageningen), Michelle Bijnsdorp (politie), Janne de Kanter (kinderburgemeester) en Floor Vermeulen (burgemeester). Het aanmelden kan vanuit diverse gebieden zijn: je op een bijzondere manier inzetten voor de samenleving, vrijwilligerswerk, sociale initiatieven, een bijzondere sportieve of kunstzinnige prestatie. Burgemeester Floor Vermeulen ziet het helemaal zitten: “We willen de jeugd aanmoedigen om tot iets moois te komen. Zó fijn, dat de Jeugdlintjes een onverwacht, spontaan karakter krijgen. De jeugd mag zich gezien weten, aangemoedigd worden”. Ambassadeur Martijn Adelmund is blij met de nieuwe opzet: “De jeugd wordt steeds meer zichtbaar. Kijk naar een kinderburgemeester en een jongerenraad. Je moet iets doen met de inbreng van kinderen en jongeren. De jeugd moet gezien worden!” Ouders, familieleden, verenigingen, clubs moeten niet schromen om kinderen of jongeren aan te melden. Dit is laagdrempelig. Zie onderaan dit verhaal. Niet elke aanmelding levert een lintje op… Dat beslissen de ambassadeurs. Komt er een lintje, dan volgt er de verrassing... Wat zijn de regels om in aanmerking voor een Jeugdlintje te komen? Dat is niet bureaucratisch, er zijn geen protocollen. Het moet écht iets persoonlijks hebben. Aanmelden kan via het e-mailadres kabinet@wageningen.nl. Kijk op www.wageningen.nl.

advertentie
advertentie