Kinderburgemeester Janne de Kanter laat zien waar het op Koningsdag allemaal gaat gebeuren met de fiets, maar dan wel versierd....
Kinderburgemeester Janne de Kanter laat zien waar het op Koningsdag allemaal gaat gebeuren met de fiets, maar dan wel versierd.... Jan Boer

In gesprek met Janne de Kanter: De jonge kracht achter de jeugdparticipatie in Wageningen

2 april 2024 om 20:49 Overig

WAGENINGEN  Voor Janne de Kanter breekt een leuke tijd aan. Ze is met gepaste trots de kinderburgemeester van Wageningen.

Door Jan Boer

Omdat kinderen geen stemrecht hebben worden ze niet gehoord in democratische beslissingen die hen raken. Het fenomeen kinderburgemeester maakt het voor kinderen mogelijk om zich al eerder te laten horen en te ervaren wat meedoen inhoudt (in het gezin, de school, de wijk en de maatschappij). Een kinderburgemeester zoals Janne heeft een voorbeeldfunctie. Er is ook een loco-kinderburgemeester, Zoëy Erkelens. Jaarlijks worden er in september op deze posities twee andere kinderen benoemd.
Onlangs is Janne de Kanter naar de landelijke dag voor kinderburgemeesters in Harderwijk geweest. Daar waren workshops, die alles te maken hadden met samen leven, samen spelen, samen veilig in het verkeer, samen nadenken en samen doen. Janne vindt haar taak leuk: “Echt wel! Ik heb het drukker dan de loco-kinderburgemeester, maar niet echt druk, hoor. Ik was bij de intocht van Sinterklaas om hem te verwelkomen. Soms heb ik wel overleg met burgemeester Vermeulen. En op Koningsdag doe ik mee in de jury van de versierde fietsen bij het stadhuis”. Daar kunnen alle kinderen, die dat willen, aan meedoen. Wie heeft de mooist versierde, gekleurde fiets? Criteria hier zijn: hoe origineel heb je de fiets versierd, kun je zien dat er veel aandacht aan is besteed, ziet het er mooi uit? Kun je er dan ook nog op fietsen? Ook is er een mooie prijs voor de jongste deelnemer. Alle kinderen moeten dan voor het publiek met elkaar een paar rondjes fietsen, zodat iedereen het goed kan zien. Fatbikes en elektrische zijn niet welkom op dit feestje… Er is een helder juryformulier, dat Janne samen met haar loco Zoëy strak zullen hanteren. “Vorig jaar was deze fietswedstrijd al heel leuk! Elk jaar komen er meer fietsen bij, dat is zo mooi! Het parcours dat moet worden afgefietst, is wat groter dan vorig jaar. Ik hoop dat er weer meer publiek komt kijken”, vertelt Janne. Kijk op facebook, instagram of in de Stad Wageningen naar alle informatie van de Oranjestichting.


JEUGDLiNTJES Janne is blij met de nieuwe opzet van de Jeugdlintjes, onderscheidingen van de gemeente voor jongeren, die iets bijzonders hebben gedaan. Hierover binnenkort meer op deze plaats. “Supergoed, dat jongeren ook gewaardeerd worden! Het is niet alleen voor volwassenen. De jury moet het hele jaar hun ogen en oren goed open hebben, want veel kinderen doen mooie dingen!” vindt Janne. Het gaat om kinderen, die kleur geven aan de samenleving, die iets goeds voor anderen doen, die iets bijzonders kunnen. Een jeugdlintje doet iets met je. Je weet je gewaardeerd: jong geleerd is jong gedaan. Het beïnvloedt je levenshouding. Janne is met het laatste jaar Montessorischool bezig, daarna wacht het vwo op het Pantarijn. Haar missie als kinderburgemeester draagt ze dan met plezier over aan iemand anders.

advertentie
advertentie