Kinderburgemeester Janne (rechts) en loco-kinderburgemeester Zoëy 'op werkbezoek' en in actie bij de Speelgoedbank Wageningen.
Kinderburgemeester Janne (rechts) en loco-kinderburgemeester Zoëy 'op werkbezoek' en in actie bij de Speelgoedbank Wageningen. Dick Martens

‘Ieder kind heeft recht om te spelen’

29 november 2023 om 09:07 Overig

WAGENINGEN Vorige week zetten Sinterklaas en zijn talrijke roetveegpieten voet op Wageningse bodem. De tijd van surprises, gedichten, zakken vol cadeaus en schoentjes zetten, breekt dan weer aan. Maar niet voor iedereen is dit vanzelfsprekend, want steeds meer mensen moeten rondkomen van een klein budget. Speelgoed is vaak geen eerste levensbehoefte. ‘Maar Ieder kind heeft het toch recht om te spelen?’ Die vraag stellen Janne (10), sinds september kinderburgemeester van Wageningen en Zoëy (11), de kinderlocoburgemeester op deze donderdagmiddag aan Bert van de Weerd, een van de drijvende krachten achter de Speelgoedbank Wageningen. Het jeugdige duo is er ‘op werkbezoek’.

Het ‘hoge bezoek’ wordt door Bert hartelijk ontvangen. Er is chocomel en op de tafel staan, heel verleidelijk, schalen vol met pepernoten en andere ‘Sinterklaas-lekkernijen’. Voor de handen uit de mouwen worden gestoken, want daarvoor zijn Janne en Zoëy zeker ook gekomen, geeft Bert tekst en uitleg over het hoe en waarom er een Speelgoedbank is. ,,Er zijn best veel ouders die een cadeautje voor hun kinderen, bijvoorbeeld voor hun verjaardag, of zoals nu met Sinterklaas, niet kunnen betalen. Dan kunnen ze hier gratis cadeautjes komen uitzoeken. Wij krijgen bijvoorbeeld via de scholen, want er zijn ook kinderen die door geldgebrek van hun vader en moeder niet eens kunnen trakteren als ze jarig zijn, een mailtje of telefoontje, waarna wij contact met hen opnemen en ze uitnodigen om hier speelgoed voor hun kinderen uit te komen zoeken. We zijn nu open voor de Sinterklaas- en kerstcadeautjes, maar gedurende het jaar zijn we ook open om het mogelijk te maken, dat er door de kinderen of hun ouders, ieder kwartaal speelgoed kan worden uitgezocht.” Janne en Zoëy zijn zicht- en hoorbaar onder de indruk van Berts verhaal. 

Op dit moment voorziet de Speelgoedbank 380 kinderen van cadeautjes. ,,Ook aan ruim 200 kinderen van de asielzoekerscentra hebben wij speelgoed verstrekt en we hebben dit jaar ook nog eens voor 200 kinderen uit de Oekraïne gezorgd. Zoals bijvoorbeeld in Harskamp, waar de allerkleinsten een speelkamer hebben, daar hebben wij speelgoed heen gebracht. Vorig jaar hebben we op die manier ruim 1000 kinderen geholpen en dat aantal gaan we dit jaar ook zeker halen.” ‘Zo, dat is echt heel veel’, klinkt het in een mix van bewondering en verbazing, in koor. Het wordt tijd voor ‘actie’. Janne en Zoëy krijgen van Bert een lijstje met daarop namen van kinderen waarvoor ze cadeautjes gaan uitzoeken. In de tot de nok toe gevulde stellingen gaat het uitkiezen beginnen. ,,Ze nemen het wel serieus, hè?”, lacht Kim Anne Bosch, die het jeugdige duo, in de functie van projectondersteuner en representatie- en kabinetszaken bij de Gemeente Wageningen, begeleid. ,,Ze doen het goed hoor.” De cadeautje worden, onder hun motto ‘Ieder kind heeft recht om te spelen’, met zorg en kunde uitgezocht.

Dick Martens
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie