Oud Wageningen-voorzitter Frits Huijbers: "Het materiaal van de plaquettes is nu veel beter. Het ziet er weer netjes uit.
Oud Wageningen-voorzitter Frits Huijbers: "Het materiaal van de plaquettes is nu veel beter. Het ziet er weer netjes uit. Jan Boer

Waogenings Taalboek in 2023

23 februari 2022 om 08:04 Overig

Plaquettes Van Gelre-merk in ere hersteld

WAGENINGEN - Bij het 25-jarig bestaan van Oud-Wageningen in 1998 gaf de historische vereniging twee historische herdenkingsplaquettes cadeau aan de gemeente. Op deze plaquettes, die in het wegdek liggen aan beide kanten van de Hoogstraat, staat het Van Gelre-merk afgebeeld. 

Jan Boer

Het geslacht Van Gelre had destijds de grond in eigendom waarop de stad Wageningen werd gesticht. In de loop der jaren hebben schoenzolen en het weer ervoor gezorgd, dat de plaquettes flink te lijden hebben gehad. Samen met de gemeente zijn de twee tegels zo gerepareerd, dat slijtage nauwelijks nog mogelijk is. Frits Huijbers, voorzitter van Oud-Wageningen, is tevreden: “Het materiaal van de plaquettes is nu veel beter. Ze liggen in beton, het ziet er weer netjes uit. Nu zijn we toe aan het vijftigjarig bestaan van Oud-Wageningen. Daar hoort een mooi cadeau bij. Dat wordt iets moois. Het wordt een Waogenings Taalboek”. Streektalen en dialecten worden steeds minder gesproken, ze zijn langzaam aan het verdwijnen, mede veroorzaakt door globalisering en internet. “Wij willen aandacht besteden aan het Waogenings. Hoeveel Wageningers spreken deze zachte taal nog? Wie kent deze mensen? Daar heeft Oud-Wageningen veel belangstelling voor. Het was een idee van bestuurslid Ben van den Berg om op deze manier deze taal vast te leggen, te koesteren en in het middelpunt van de belangstelling te zetten, voordat het helemaal verdwijnt”, zegt Huijbers. Op 17 april 2023 viert Oud-Wageningen haar vijftigjarig bestaan. “Dat gaan we vieren. Met lezingen en ook met het Waogenings Taalboek. Dat wordt geen wetenschappelijk onderbouwd werk, maar een leuk, plezierig leesbaar boek, waarin het ontstaan van het Waogenings belicht wordt. We hopen zo iets van deze taal te kunnen behouden”, aldus Frits Huijbers. Men is op zoek naar mensen, die het Waogenings goed beheersen en die er het een en ander van weten. Wageninger en journalist Eric Wijnacker heeft zijn medewerking inmiddels toegezegd. “Naast het geschreven woord willen we ook iets doen met het gesproken woord, met bijvoorbeeld een podcast of een video. Wij wonen hier taaltechnisch ongeveer op de grens van noord en zuid met taalinvloeden van beide kanten”, zegt Huijbers. Zo heeft het Waogenings een redelijk zachte g, heel bijzonder boven de grote rivieren. De vorm van het taalboek ligt nog niet vast. Men is op zoek naar Wageningse uitdrukkingen en gezegden. “Er broeit van alles. Als we dit nu niet oppakken zijn we straks te laat. We roepen mensen op, die ons willen helpen om van dit project iets moois te maken. Beheers je het Waogenings goed, ken je mensen die het goed spreken of heb je andere nuttige informatie? Of wil je ons hierbij helpen. Meld je aan bij ons. Dat kan via het e-mailadres info@oudwageningen.nl. Na de zomer willen we al het materiaal binnen hebben. Wat we willen brengen moet waar zijn, leuk, maar niet hoogdravend. We hopen met dit boek het een en ander los te maken”, zegt Huijbers.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie