Annemiek van Vleuten in haar regenboogtrui als verrassende winnares van het WK.
Annemiek van Vleuten in haar regenboogtrui als verrassende winnares van het WK. NOS

Wereldkampioen ‘op zijn Annemieks’

Overig

Wageningse wielertopper verbaasd weer vriend en vijand

WAGENINGEN In het Australische Wollongong is Annemiek van Vleuten voor de tweede keer, in haar toch al imposante carrière, wereldkampioen op de weg geworden. Zij verraste daarmee zichzelf, maar ook de hele wielerwereld. Na haar curieuze val in de mixed relay van woensdag, liep ze een breuk in haar elleboog op en wilde ze eigenlijk maar één ding: ‘zo snel mogelijk naar huis’. Maar met een flink ingepakte elleboog besloot ze toch van start te gaan om te gaan knechten voor ploeggenote Marian Vos.  Maar het liep ‘even’ wat anders. In de finale, op het moment dat een eerder geformeerde grote kopgroep volledige uit elkaar viel en en er vervolgens nog een twaalftal rensters om de winst zouden gaan strijden, katapulteerde van Vleuten ‘op zijn Annemieks’ in de slotkilometer naar de regenboogtrui. Daarmee liet ze haar medevluchters en miljoenen televisiekijkers opnieuw versteld staan van haar niet aflatende winnersmentaliteit, klasse en de kracht die ze uit haar oorbellen haalt. 

Dick Martens

,,Ik kan het niet geloven”, verzuchtte de winnares kort na haar finish in de NOS-microfoon. ,,Ik wacht nog steeds op het moment, dat iemand komt zeggen, dat het niet waar is. Tegen mijn vrienden en mijn familie had ik al gezegd, dat ze maar moesten blijven slapen. Ik ga knechten en het vlammetje is bij mij eigenlijk al gedoofd. Het plannetje dat ik had, een lange solo, kon ik toch al niet meer uitvoeren, wel wilde ik proberen om voor Marianne alles te gaan doen om haar de winst te bezorgen. Maar ineens zat ik in dat voorste groepje en zag dat Marian er niet meer bij kon komen. Ik heb toen even gepokerd. Op een sprint met die gebroken elleboog hoefde ik niet te wachten. Ik dacht, ik heb nog één kans en dat is aanvallen op het eind. Ik heb niet meer omgekeken, ben blijven gaan. Ik wachtte tot ze me terugpakten, maar ze kwamen niet. Het was echt een hel, ik kon niet staan, mijn benen deden verschrikkelijk pijn. Maar dit is wel een hele bijzondere overwinning.” 

Ook ‘de oorbellen’ speelde weer een belangrijke rol in haar hernieuwde zegetocht. ,,Ik twijfelde nog of ik ze in zou doen, omdat ik toch alleen maar ging knechten en had daarom toch niet veel geluk nodig, maar ik ben blij dat ik ze toch in heb gedaan. De vorige keer toen ik wereldkampioen was geworden heb ik vooral in de regenboogtrui getraind. Daarna brak corona uit en werden veel wedstrijden afgelast. Ik dacht, dat deze kans nooit meer zou komen. Daarom was ik ook zo teleurgesteld. Maar van deze regenboogtrui ga ik het komende jaar heel erg genieten. Wonderen bestaan dus echt. Hoe ik dit doe? Als het tegen zit, probeer ik in kansen te denken. Dat brengt je altijd verder. Ja, dit is de mooiste overwinning uit heel mijn carrière.’’ 

Van Vleuten is met haar 39 jaar en 351 dagen de oudste wereldkampioen op de weg ooit. Ze neemt dat record over van Joop Zoetemelk, die 38 jaar en 272 dagen oud was toen hij in 1985 het WK won. Of ‘Wageningen’ haar ook in haar regenboogtrui weer gaat huldigen is nog onbekend, maar gezien het enthousiasme over haar gele trui-zege, moet dat eigenlijk wel een vervolg gaan krijgen.

advertentie
advertentie