Afgelopen weekend werd er druk gerepeteerd op het Pantarijn.
Afgelopen weekend werd er druk gerepeteerd op het Pantarijn. Arnold Braaksma

De allerlaatste eerste keer

27 oktober 2022 om 20:57 Overig

WAGENINGEN Nog één keer pakt Cees Mobach groots uit. Hij maakt een voorstelling over de eerste opera ter wereld, Orfeo van Claudio Monteverdi. Het wordt in Mobachs woorden een ‘onthutsend stuk muziektheater’.

Cees Mobach presenteert Orfeo van Monteverdi

Kees Stap

Mobach is na zijn pensionering als muziekdocent op het Pantarijn druk bezig geweest met multimediale projecten die hij zelf Fileco’s noemt. Een mix van film, lezing en liveconcert. Onder de titel ‘De eerste keer’ laat hij zien hoe de première van klassieke werken er aan toe ging. “Het zijn prachtige projecten, maar er gaat ongelooflijk veel werk in zitten”, aldus Mobach. “De laatste jaren is het steeds spannend of het door kan gaan, twee jaar geleden heb ik het op het laatste moment af moeten lassen. Ik werk met een cast van 50 mensen die dit tussen al hun andere verplichtingen voor mij over hebben. Financieel is het ook telkens weer een risico. Daarom vind ik het nu mooi geweest. Kleinere projecten blijf ik nog wel doen. Want iedereen die mij kent, weet dat muziek mijn lust en mijn leven is.”

Voor zijn laatste eerste keer neemt Mobach de toeschouwers mee naar het Italiaanse Mantua op 7 februari, waar Monteverdi zijn Orfeo ten gehore bracht. “Het wordt beschouwd als de eerste opera ter wereld, hoewel die naam toen nog niet in gebruik was”, legt Mobach uit. “Het was meteen een daverend succes. Mede omdat Monteverdi een voor die tijd uitzonderlijk groot orkest met meer dan 40 musici bij elkaar had gebracht. Dat krijg ik niet voor elkaar, daarom heb ik een speciaal arrangement gemaakt. We kunnen dus wederom een ‘wereldpremière’ tegemoet zien. Waarbij ook vreemde snuiters als Willibald von Gluck, Hauser Orkater en de Rolling Stones voorbij komen.”

Voor zijn laatste eerste keer heeft Mobach gekozen voor de Grote Kerk op de Markt. “Het wordt namelijk een unieke mix van muziek, zang, film en acteerwerk. We gaan de hele kerk gebruiken zoals nog nooit eerder is gebeurd. Het publiek weet niet waar het kijken moet. Alles gaat bewegen, tot en met het koor aan toe.”

Het unieke aan de voorstellingen van Mobach is dat hij vrijwel uitsluitend met amateurs werkt. “Sopraan Iris de Koomen en acteur Nard Verdonschot zijn professionals, verder zijn de musici en zangers amateurs. En het gros van hen komt uit Wageningen. Ik heb veel waardering voor hun inzet. Er zitten lastige zangpartijen in en ook voor de musici is het moeilijke muziek.” Mobach vindt het extra leuk dat veel musici en zangers oud-leerlingen van hem zijn. “Toen waren het pubers met hun lastige en tegelijkertijd ontwapenende gedrag. Nu kan ik heerlijk toezien hoe hun ontwikkelde kwaliteiten zich in dit project ontplooien.”

Het film- en operaspektakel ‘De eerste keer’ over Orfeo van Monteverdi is op vrijdag 25 en zaterdag 26 november te zien in de Grote Kerk. Aanvang 20.00 uur. Kaarten kosten € 22,50 en zijn te bestellen via www.fileco.nl.

advertentie
advertentie