Burgemeester Vermeulen ontvangt het eerste exemplaar van 'Klaas' uit handen van Elisabeth Zaayer, levenspartner van De Vries.
Burgemeester Vermeulen ontvangt het eerste exemplaar van 'Klaas' uit handen van Elisabeth Zaayer, levenspartner van De Vries. Jan Boer

Veel waardering voor Klaas

Overig

WAGENINGEN Klaas de Vries werd vrijdagavond op een mooie, muzikale wijze herdacht in een bomvolle bblthk, waar het publiek werk van zijn hand te horen kreeg. De Vries schreef in zijn leven veel liedteksten en columns.

Een jaar na zijn dood kreeg hij eindelijk de erkenning, die hij al veel eerder had moeten krijgen

Jan Boer

Met deze avond werd eindelijk recht gedaan aan zijn creativiteit: prachtige liedteksten, sterke columns en mooie gedachten. Dit alles is vastgelegd in het boek ‘Klaas’, 360 pagina’s dik, te verkrijgen bij Kniphorst. In het boek staan QR-codes, waarmee men de muziek ook kan beluisteren. In de slipstream van ‘Klaas’ is er het boekje ‘Wageningen in weemoed en verlangen’, met liedteksten van De Vries en muziek van Aart van den Berg. Dit boekje bevat een cd met de liedjes. Met Aart van den Berg heeft De Vries lang en intensief samengewerkt, ze waren goed op elkaar ingespeeld. Van den Berg liet enkele liedjes horen, zichzelf begeleidend op de vleugel: mooie teksten, mooi gezongen en gespeeld. De Wageningse bard Jitze Kopinga bracht met veel gevoel het lied ‘Vader’. Zangeres Else van Kleef woonde ooit bij De Vries om de hoek. Ze zagen elkaar regelmatig bij de Aldi: “Klaas wist dat ik zong en hij stelde voor om enkele liedjes voor mij te schrijven. Dat werden twee liefdesliedjes”. Else zong ze allebei in de bblthk. Klaas zat vol woorden, zinnen, gedachtekronkels, waarbij hij iedereen regelmatig op het verkeerde been zette. Hij was een woordkunstenaar. Na afloop van het muzikale gebeuren werd het boek ‘Klaas’ gepresenteerd. Op deze manier blijft het vele werk van De Vries bewaard. Het eerste exemplaar werd door Elisabeth Zaayer, de levensgezel van De Vries, overhandigd aan burgemeester Floor Vermeulen. De burgervader heeft De Vries niet persoonlijk gekend, maar toch: “Ik heb van links en rechts zoveel over hem en zijn werk gehoord, dat de puzzelstukjes bij mij als vanzelf op hun plek vielen. Klaas de Vries lijkt me de Ede Staal van Wageningen... Hij heeft een heel bijzonder oeuvre achtergelaten. Op deze manier zal hij door veel mensen lang herinnerd worden”. Het was vrijdag een ode aan een creatieve geest met een groot, warm hart voor Wageningen. Van zijn hand is bijvoorbeeld het clublied van FC Wageningen ‘Wij trekken zingend naar de Berg’. Met Klaas de Vries is een groot woordkunstenaar uit Wageningen vertrokken.

advertentie
advertentie