Jan Timman strafte met wit een te voorzichtig zetje van Richard Vedder af.
Jan Timman strafte met wit een te voorzichtig zetje van Richard Vedder af.

Wageningse schakers zeker van 22e jaar eerste klasse

13 maart 2023 om 19:56 Overig

WAGENINGEN Na een lastige middag behaalden de schakers van de SV Wageningen een zwaarbevochten 6-4 overwinning tegen En Passant uit Bunschoten/Spakenburg. Met de winst verzekerden de Wageningers zich van klassebehoud. Komend seizoen komen zij voor het 22e achtereenvolgende jaar uit in de eerste klasse. 

Wageningen kende een dramatische start. Kees Stap gaf binnen een uur op onverklaarbare wijze zijn dame weg. Al vrij vlot trok Wageningen de stand gelijk toen de tegenstander Arjen van Herwaarden begon te knoeien. Niet veel later moest Richard Vedder zijn koning omleggen tegen de levende legende Jan Timman. De wereldkampioenskandidaat van dertig jaar geleden is inmiddels 71 jaar oud, maar dat weerhield hem er niet van een te voorzichtig zetje van Vedder hardhandig af te straffen. Chiel van Oosterom offerde een paard en brak daarmee de verdediging van de tegenstander.

Jeroen Franssen, Bert Torn en David van Eekhout brachten Wageningen met drie remises op de rand van de overwinning. In de resterende partijen stond En Passant echter beter. Fred Jonker verloor inderdaad, maar Erwin Oorebeek haalde met een creatieve verdediging een halfje binnen. Sander van Eijk stond bedenkelijk tot verloren. De ingewikkelde stelling en de druk van moeten winnen werd zijn tegenstander echter teveel. Een alerte Van Eijk wist zoveel tegenkansen te creëren dat hij alsnog won.

Teamcaptain Bert Torn was na afloop trots op zijn team. “Na de beroerde start is er goed geknokt. Typerend was dat Arjen van Herwaarden en Jeroen Franssen door wilden spelen nadat hun tegenstanders remise aanboden. Ik moet eerlijk zeggen dat deze overwinning wel geflatteerd is. Maar ik ben blij dat we verzekerd zijn van nog een seizoen eerste klasse.”

advertentie
advertentie