De broers Mart (links) en Joop Spijker spotten een goudhaantje in het arboretum.
De broers Mart (links) en Joop Spijker spotten een goudhaantje in het arboretum. Jan Boer

Twee Spijkers op de Berg

29 maart 2023 om 12:59 Overig

Het fotograferen van vogels in de eigen omgeving

WAGENINGEN Als twee heuse Wageningse Vroege Vogels, gewapend met professionele fotocamera’s en dito telelenzen, trekken Joop en Mart Spijker bijna dagelijks naar het Belmonte Arboretum.

De tweeling neemt steeds rustig de tijd om in stilte af te wachten wat er zoal het Belmonte Arboretum komt binnengevlogen. Mart en Joop zijn allebei gepensioneerd. Het geeft ze ruimere mogelijkheden om tijd aan hun hobby te besteden. “Daarom heb ik een betere camera gekocht. Met een camera kijk je met een andere blik naar wat er rondvliegt. Je neemt er op je gemak de tijd voor, luistert goed. Het arboretum is een beschutte plek, waar de wind weinig grip op heeft. Die krijgt hier geen ruimte, waardoor het hier behoorlijk stil is zodat je de vogels goed kunt horen”, weet Mart Spijker. “Om acht uur loop ik hier vaak al rond tot een uur of twaalf. 

De tijd vliegt, je komt mensen tegen met dezelfde interesse, zó boeiend! Die ontmoetingen leveren vaak de leukste gesprekken op. We zijn hier bijna elke dag, behalve in het weekend, want dan is het te druk. Dit arboretum met veel verschillende bomen is een plek met een enorm aantal tuin- en bosvogels. De diversiteit van bomen en struiken lokken veel verschillende vogels naar het Belmonte Arboretum. De mensen komen uit heel Nederland om te genieten en naar de vogels te kijken”, zegt Joop Spijker.

OEHOE Zijn broer Mart was een van de eersten, die er een oehoe tegenkwam: “Dat was een bijzondere ontmoeting!” De Spijkers weten inmiddels, dat alle inheemse spechtensoorten hier voorkomen: “We zien hier verder ook de goudvink, putter, vink, appelvink, groenling, boomklever, boomkruiper, goudhaan en zelfs het vuurgoudhaantje, het kleinste vogeltje van Nederland”. Het mooie van hun werk op de Wageningse Berg vinden de twee.” Het onverwachte. Je weet niet wat je te zien krijgt. Dat is best wel spannend. Je hoopt op een unieke foto, de hobby om de mooiste te maken. Het is altijd weer goed om je heen kijken om iets te zien wat je niet verwacht. Daar nemen we rustig de tijd voor”, aldus Joop. Hij woont vlakbij het arboretum, soms neemt hij zijn ontbijtje mee de bomentuin in. Mart Spijker: “In het voorjaar, als er nog weinig blad is, zie je de vogels het best. Veel blad aan de bomen maakt het spotten van vogels moeilijker”. Merken ze iets van de klimaatverandering? “Van exoten hebben we hier nog niks gemerkt, nee. Onze visie: luister, neem de tijd, blijf eens een kwartier ergens staan of zitten. Dan gebeurt er altijd iets. Luisteren, horen waar de vogels zitten, eerst luisteren, dan zien! Doe je dit regelmatig, dan ga je het gedrag van de vogels herkennen. Zo is het goudhaantje een supersnel vogeltje. Je krijgt steeds meer inzicht. Je gaat merken bij welke bomen en struiken welke vogels horen. Je ziet hun specialisme. Ja, er gebeurt altijd wat”, aldus Joop Spijker. Een aantal van zijn foto’s verschijnt over een poosje in het blad van het Belmonte Arboretum. Veel van hun foto’s zetten de broers onder meer op Instagram. Af en toe kleuren de Spijkers buiten de lijntjes. Dan gaan de camera’s mee naar de Binnenveldse Hooilanden.

Jan Boer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie