Judica Lookman en Özkan Gökdemir: "Muziek verbindt en verbroedert. Het is een geweldig medium om de integratie te bevorderen!"
Judica Lookman en Özkan Gökdemir: "Muziek verbindt en verbroedert. Het is een geweldig medium om de integratie te bevorderen!" Jan Boer

‘Muziek verbindt mensen!’

12 mei 2023 om 09:34 Overig

WAGENINGEN In het leven van Judica Lookman vormt muziek een wezenlijk onderdeel. Ze speelt onder meer in de muziekgroep Madlot. Deze groep maakt swingende speelman-muziek, traditionele muziek in een eigen jasje, om naar te luisteren en om op te dansen. 

Volgens Judica speelt muziek bij iedereen een grote rol in het leven en heeft het de kracht om mensen met elkaar te verbinden, elkaar te ontmoeten in creativiteit. Dit hield haar lange tijd bezig en met die gedachte is ze aan de slag gegaan. Toen kwam ze op het idee om het mogelijk te maken, dat mensen middels het samen maken van muziek zich met elkaar konden verbinden. Ze besloot daartoe om een instrumentenfonds in het leven te roepen, waar mensen uit het buitenland -nieuwe Nederlanders- die om de een of andere reden (bijvoorbeeld vluchtelingen) naar Wageningen zijn gekomen, uit kunnen putten. Dus is er inmiddels een trompet aangeschaft, waar Özkan Gökdemir met veel plezier gebruik van maakt. Özkan werd gedwongen om zijn vaderland Turkije te ontvluchten. Inmiddels is hij alweer tien maanden in Nederland, waarvan negen in Wageningen. Hij musiceerde in zijn vaderland op hoog niveau in een orkest, in een marsband en in een soundtrack-orkest. Özkan Gökdemir speelt piano en trompet. Hij vertelt: “Ik speelde Balkanmuziek, Turkse muziek en op feesten. Toen ik moest vluchten kreeg ik geen gelegenheid om mijn trompet mee te nemen, ik moest halsoverkop weg”. 

Judica Lookman hoorde Özkan bij toeval spelen tijdens een concert in de bibliotheek: “We raakten in gesprek. Özkan speelde daar prachtig piano. Ik zag direct dat hij een geweldige musicus was, ik was onder de indruk van zijn professionaliteit. Ik ben vervolgens op zoek gegaan naar een trompet voor hem bij relaties, zodat hij kon beginnen. Hij heeft inmiddels ook twee keer met ons samen gespeeld. Zijn niveau is geweldig!” Judica werkt op dit moment met een muziekproject. Ze heeft Özkan gevraagd om haar daarbij te helpen. Judica Lookman: “Het was tijd voor een goed instrument voor hem. Ik heb op mijn verjaardag aan mijn gasten in plaats van cadeaus een bijdrage gevraagd voor een instrumentenfonds. Iedereen was direct heel enthousiast!” Vervolgens stapte Judica naar de stichting 

Welkom in Wageningen, die zich hard maakt voor de integratie van nieuwe Wageningers. “Daar werd het idee van een instrumentenfonds onmiddellijk omarmd. Nu is het fonds een officieel iets, dat niet meer alleen van mij afhangt. Meer mensen kunnen er nu van profiteren. Meer mensen denken nu na over het feit hoe er meer geld binnengebracht kan worden, waar anderen van kunnen profiteren door op een goed en mooi muziekinstrument te mogen spelen. Het gaat alleen om Wageningen, het moet bescheiden blijven, dan blijft het overzichtelijk. Heel mooi, dat Welkom in Wageningen dit omarmd heeft. Een ander instrument, dat we nu zoeken is bijvoorbeeld een ud, een Arabisch snaarinstrument. Wil iemand dit instrument uitlenen, weggeven of verkopen? Laat het ons weten!”. Özkan Gökdemir is een gelukkig mens: “Ik heb er zelfs nieuwe vrienden door gekregen!. Ik mocht ineens meedoen met een concert!”

Jan Boer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie