Moeder Eef Wallet en dochter Angela Noot in de kraam van Middendorp Poelier. Per 1 november is de zaak overgenomen.
Moeder Eef Wallet en dochter Angela Noot in de kraam van Middendorp Poelier. Per 1 november is de zaak overgenomen.

Voor Eef kent de kip geen geheimen meer

29 september 2023 om 10:30 Overig

WAGENINGEN Wat ze na 1 november gaat doen? Eef Wallet-van Middendorp heeft er nog niet over nagedacht, maar één ding staat wel vast: ,,Ik ga Nederland verkennen. Met mijn vriend de auto in, de fietsen achterop en alles bekijken waar ik nooit toe gekomen ben. Daar heb ik nooit tijd voor gehad!”


Eef (68) is samen met haar dochter Angela Noot-Wallet (44) een bekende verschijning op de markten in Wageningen, Ede, Veenendaal-zuid en Rhenen. Per 1 november komt een einde aan Middendorp Poelier. Ze heeft de zaak verkocht aan Grillpaleis uit Spakenburg, een vertrouwd adres waar ook hoge kwaliteit tegen een betaalbare prijs wordt geleverd.
Zaterdag 28 oktober is echt de laatste dag. Dat wordt dan een afscheid op de markt in Ede. Toen de zaak 25 en 50 jaar bestond, werd er een hele week feest gehouden. ,,Maar dat gaan we nu niet doen”, zegt dochter Angela Noot.


GEEN OPTIE Moeder en dochter zijn al heel lang met het afscheid bezig. Was het geen optie voor Angela om het over te nemen? ,,Dan moet je iemand naast je hebben die zich voor tweehonderd procent inzet. Dat is tegenwoordig moeilijk te vinden.” Alleen is geen optie, ondanks de zes hulpkrachten die ze hebben.
Op advies van haar vader, die acht jaar geleden overleed, haalde ze het groot rijbewijs zodat moeder en dochter door konden gaan met de verkoop. Wat ze gaat doen? ,,Ik weet het echt niet, ik heb verschillende aanbiedingen gehad. Ik doe wel graag iets met mensen.” Ze haalde ooit diploma’s in de kappers- en pedagogische wereld. Dus wie weet ligt daar een kans. Er waren ook geen overnamekandidaten. Haar kinderen van zestien en achttien volgen andere opleidingen. Ze helpen wel altijd mee en blijven dat ook doen bij de nieuwe eigenaar.
Voor Eef wordt het wel even slikken. Is ze niet bang dat ze straks in een diep gat valt? ,,Ik zal op de laatste dag wel een traantje laten. Maar nu ben ik er daar nog niet mee bezig.” We spreken haar en dochter Angela op de donderdagochtendmarkt in Rhenen. Aan klanten deelt ze een briefje uit waarop de overname bekend wordt gemaakt. Die horen er van op. Een ouder echtpaar heeft opdracht van de huisschilder gekregen om ,,van die lekkere kippen op de markt te halen. Want daar is het altijd goed.” Manlief heeft de houtskool al in zijn mandje. De kippendelen gaan straks op de barbecue heerlijk gaar worden. Eef: ,,Zie je, dat is voor ons een teken dat we kwaliteit leveren. Daar gaan we altijd voor.”


GEEN GEHEIMEN Ze woont in Ede en snijdt en verwerkt in een aparte werkplaats alle kipdelen. Daar worden ook de kiprollades gemaakt. Een kip heeft voor haar geen geheimen meer. Dat kan ook niet anders als je vanaf je veertiende bij vader in de zaak staat. ,,Ik hielp graag mee.” Ze volgde een aantal jaren de huishoudschool maar besloot toch om helemaal in de zaak te stappen. ,,Toen kon dat nog, nu moet je naar school tot je achttiende.”
Haar vader Wijnand van Middendorp (hij werd Wien genoemd) begon in 1951 met verkoop van zelfgeslachte kip. Hij werkte al bij een boer en ging met kippen en delen ervan langs de deuren. Later stond hij op de markt in een eenvoudige, nog niet gekoelde, dagkraam. ,,Het moest diezelfde dag verkocht worden want ‘s avonds kon je alles weggooien.” De tijden zijn veranderd. Nu zijn er veel wettelijke verplichtingen aangaande koeling en hygiëne.


HARDLOPER Eef en haar man Ton namen de zaak later over. Hij was bosarbeider bij Willemsen in Wolfheze en schoolde zich om via de toen nog bestaande poeliersvakschool. Ook haalde hij zijn middenstands.
De markt was toen al aan het veranderen. Eef: ,,Daar leerde hij alles over het uitsnijden, ook van kipfilet.” Dat is nog steeds een ‘hardloper’ maar ook de dijfilet valt niet weg te strepen. Het verschil met vroeger is groot. ,,Toen gingen het vooral over grote stukken van de kip, de levertjes en hartjes. Daar is nu zo veel meer bijgekomen!”
In de poelierswereld worden ook tal van nevenproducten verkocht zoals nasi, bami en kiploempia’s. Dat alles krijgt men aangeleverd van vertrouwde adressen. ,,Anders ben ik ook ‘s nachts nog bezig”, zegt Eef. Maar (af}grillen doet men nog steeds ter plaatse!



Afbeelding
Wijnand ('Wien') van Middendorp, de grondlegger van het familiebedrijf, in zijn dagmarktkraam. Er was geen koeling zodat aan het einde van de dag alles wat over was moest worden weggegooid.
Martin Brink
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie