Afbeelding
Foto Unsplash

Wil jij een camper of tweede woning financieren met de overwaarde van je huis?

31 januari 2024 om 07:41 Partnercontent

Heb jij een eigen huis? En is deze door de stijgende huizenmarkt flink in waarde gestegen? Dan heb jij overwaarde op je huis. Er zijn verschillende manieren om deze overwaarde in te zetten, zoals het financieren van een camper of het kopen van een tweede woning. In deze blog lees je hoe je jouw overwaarde kunt inzetten als financiering voor deze grote aankopen.

Wat is overwaarde?

Overwaarde is het verschil tussen de waarde van je huis en de hoogte van de hypotheek die erop zit. Dit betekent dat de waarde van je huis hoger is dan de schuld die je hebt uitstaan bij de bank. Dit kan ontstaan door een stijging van de huizenmarkt, aflossingen op je hypotheek, of een combinatie van beide.

Verzilveren van overwaarde

Er zijn verschillende manieren om de overwaarde op je huis te verzilveren. Een veelvoorkomende manier is een verhoging van je hypotheek. Hierdoor kun je bijvoorbeeld eenmalig een bedrag opnemen om te investeren in een camper of tweede woning. Een andere optie is een zogeheten ‘opeethypotheek’, waarbij je maandelijks een bedrag opneemt waarbij je huis als onderpand dient. Let wel op dat dit bedrag uiteindelijk wel moet worden terugbetaald, eventueel uit de opbrengst van de verkoop van je huis.

Tweede hypotheek

Een tweede optie is een tweede hypotheek afsluiten voor de financiering van je camper of tweede woning. Dit is een aparte hypotheek naast de hypotheek die je hebt op je eigen huis. Het voordeel hiervan is dat de voorwaarden en de rente kunnen verschillen van de eerste hypotheek. In sommige gevallen kan de rente hoger zijn, vanwege het feit dat er meer risico uitgaat van deze lening. Ook bij deze optie moet je letten op de afbetalingsvoorwaarden en of je deze aan kan.

Verkopen huis

Als laatste optie kun je ervoor kiezen om je huis te verkopen en een nieuwe woning te kopen met een lagere hypotheek. De overwaarde die je hiermee creëert kun je gebruiken voor de financiering van een camper of tweede woning. Een nadeel is wel dat je wellicht niet dezelfde woonplek houdt of dat de nieuwe woning duurder is, waardoor je op termijn wellicht problemen met de betalingen kan krijgen.

Is het altijd verstandig om overwaarde te gebruiken?

Het is belangrijk om goed te kijken naar de reden waarom je je overwaarde wilt gebruiken. Wanneer je voor een tweede hypotheek kiest, zal je maandelijkse kosten gaan maken. Bovendien is het belangrijk om rekening te houden met eventuele bijkomende kosten zoals notariskosten en taxatiekosten. Hou er ook rekening mee dat het gebruik van je overwaarde invloed kan hebben op je recht op toeslagen. Het is dus verstandig om je goed in te lezen of advies in te winnen voordat je overgaat tot het gebruiken van je overwaarde.

Kijk goed naar wat voor hypotheekadviseur je kiest

Wat betreft de hypotheekadviseur die je kiest, heb je een aantal opties. Als je een hypotheek via een bank wilt afsluiten, kun je met een adviseur in gesprek gaan die in dienst is van de bank. Er zijn echter ook vrijgevestigde bureaus of mensen die als freelancer als onafhankelijke hypotheekadviseur aan de slag gaan. Dit heeft als voordeel dat je een gebalanceerder beeld krijgt van de voor- en nadelen van de verschillende geldverstrekkers.

Samenvattend

Als je de overwaarde op je huis wilt gebruiken om een camper of een tweede (vakantie)woning te financieren, heb je een aantal opties. Het is belangrijk om de verschillende opties goed af te wegen en deze te bespreken met een financieel adviseur. Hou hierbij rekening met de aflosvoorwaarden, rente en de risicofactoren. Door een goede keuze te maken kun jij zorgeloos genieten van je camper of tweede woning.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie