Afbeelding
Foto Pixabay

Het belang van VCA certificering voor bedrijven, werknemers en zzp’ers

Partnercontent

In 1994 werd door aannemers en vertegenwoordigers van petrochemische bedrijven gezamenlijk een toetsingssysteem bedacht dat voor gedegen controle op de veiligheid in hun sector moest gaan zorgen. Men noemde het de Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers (VCA). Anno 2022 is VCA een zeer populaire cursus en certificering voor bedrijven en hun medewerkers de risico’s op de werkvloer moet beperken. We bespreken het belang van VCA certificering voor bedrijven, werknemers en zzp’ers.

Voor bedrijven

Voor bedrijven zit er een economisch belang aan het behalen van VCA certificering. Dat zit hem in het feit dat het belang van VCA steeds groter wordt in risicovolle sectoren. Dat zorgt ervoor dat steeds meer opdrachtgevers VCA certificering als eis stellen voor het gunnen van opdrachten aan bedrijven. Heb je dat niet als bedrijf, dan vis je achter het net en prijs je jezelf eigenlijk uit de markt. Dit economische belang dwingt bedrijven er uiteindelijk toe om te investeren in het behalen van VCA certificering en het investeren in VCA cursussen voor medewerkers bij instanties als VCANederland.nl.

Voor werknemers

Werknemers van wie de werkgever investeert in VCA cursussen voor medewerkers, hebben geluk. Omdat zijn langs deze weg in het bezit komen van het VCA diploma, hebben ze een voordeel wanneer ze op zoek gaan een nieuwe baan in dezelfde sector. Net als het feit dat opdrachtgevers VCA certificering als eis stellen voor het gunnen van klussen, vragen bedrijven in vacatures steeds vaker om het VCA diploma. Met dit diploma op zak maak je daarom meer kans om de baan te krijgen. Voor werknemers op de werkvloer geldt overigens de basiscursus VCA, ook bekend als B-VCA.

Voor zzp’ers

Zzp’ers in bijvoorbeeld de bouw hebben in feite met hetzelfde te maken. Om ingehuurd te worden, is het wenselijk om in bezit te zijn van het VCA diploma, aangezien opdrachtgevers dit als eis kunnen stellen. Om zichzelf dus niet uit de markt te prijzen, is het van belang voor zzp’ers om de cursus Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden VCA (VOL-VCA) met succes af te leggen. Daarnaast is het natuurlijk ook in je eigen belang als zzp’er om de risico’s van je vak te kennen en te weten hoe je daar het beste mee kunt omgaan.

Daarnaast kunnen ook intercedenten (en leidinggevenden) uit de uitzendbranche die mensen uitzenden binnen risicovolle sectoren hun VCA diploma halen. Voor hen is er de cursus Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden van Uitzendorganisaties (VIL-VCU).

advertentie
advertentie
Afbeelding
Europees damtitel voor veteraan Ivens 6 uur geleden
Afbeelding
Klusteam Energiek Roghorst 29 sep, 20:22
Afbeelding
Klassieke muziek is niet saai 29 sep, 20:20
Afbeelding
Italian Coffee Company groeit 29 sep, 20:17
Afbeelding
Geld voor stadsgracht 28 sep, 07:46
Afbeelding
Redichem en SKV debuteren op De Wageningse Berg 26 sep, 19:22
Afbeelding
Dokter, Jazz & Co 26 sep, 16:26