Afbeelding
Foto Pexels

Zo ga je om met faalangst voor het halen van je rijbewijs

25 oktober 2022 om 11:23 Partnercontent

Het halen van je rijbewijs is een grote mijlpaal in je leven. Veel jongeren kijken reikhalzend uit naar het moment dat ze mogen beginnen met rijlessen en het halen van hun rijbewijs. Het geeft je een zeker gevoel van vrijheid en is een grote stap op de weg naar een volwassen leven. Toch kampen veel jongeren, maar ook mensen die op latere leeftijd hun rijbewijs willen halen, met faalangst. Het moeten halen van zowel het theorie- als het praktijkexamen zorgen voor veel stress en spanning. Dit zorgt ervoor dat ze meerdere keren zakken. Hoe ga je om met deze faalangst en is er iets aan te doen?

Eerst de theorie

Voor het aanvragen van je praktijkexamen moet je eerst in het bezit zijn van het auto theorie certificaat. Hoewel dat in eerste instantie een makkelijke eerst stap lijkt naar dat felbegeerde rijbewijs is het in de praktijk een grote hobbel die moet worden genomen. Meer dan de helft van de mensen slaagt de eerste keer niet voor het theorie examen. Het zorgt voor extra spanning, maar als het eenmaal achter de rug is valt er een enorme last van je schouders. Je hoeft je daar nu eenmaal niet meer mee bezig te houden. Bereid je dan ook goed voor op het theorie examen en maak gebruik van oefenexamens. Zo weet je wat voor soort vragen je kunt verwachten en hoe de vragen worden geformuleerd. Aan de hand van de fouten die je maakt kun je achterhalen welke onderdelen van de theorie nog meer aandacht nodig hebben. 

Kies een rijschool die bij je past

Het halen van je rijbewijs is een heel persoonlijk traject. Iedereen leert op z’n eigen tempo en daarnaast hangt het af van de keuze van je rijschool. Wanneer je last hebt van faalangst is het bijvoorbeeld niet verstandig te kiezen voor een rijlespakket of een rijopleiding binnen een aantal dagen. Dit voert de druk op en komt jouw rijervaring niet ten goede. Zorg daarnaast dat je een klik hebt met je rijinstructeur. Deze persoon leert jou de fijne kneepjes van het autorijden en hoe je veilig aan het verkeer kunt deelnemen. Je zit minimaal een uur per les naast je rijinstructeur en dus is het fijn wanneer je van deze persoon op aan kunt en dat diegene je gerust kan stellen. Mensen met faalangst ervaren vaak niet alleen spanning tijdens het examen, maar ook meer zenuwen tijdens de rijlessen zelf. Een professionele instructeur die je kunt vertrouwen is dan geen overbodige luxe. 

Faalangst rijexamen

Waar de een niet kan wachten om af te rijden en zich zelfverzekerd voelt achter het stuur, is het voor de ander een enorm spannend moment. Je hebt eindelijk de theorie gehaald, genoeg rijlessen achter de rug en nu is daar het moment dat je moet afrijden. Dit brengt behoorlijk wat spanning met zich mee en voor sommige mensen loopt die spanning zo hoog dat ze volledig blokkeren en dat ze keer op keer zakken. Je kunt in dat geval gebruik maken van een speciaal faalangst rijexamen. In de basis gaat dit hetzelfde als een ‘regulier’ examen. Je moet natuurlijk kunnen bewijzen aan de examinator dat je rijbekwaam bent. Maar bij een faalangst rijexamen krijg je een examinator toegewezen die getraind is in het begeleiden van mensen met faalangst. Deze persoon weet dus goed hoe die met de situatie om moet gaan en dat is een hele geruststelling wanneer jij enorm zenuwachtig bent. Het is fijn wanneer iemand je op dat moment op je gemak kan stellen en dat diegene op de hoogte is van de situatie. Je krijg langer de tijd, tijdens het examen kun je namelijk gebruik maken van een time-out als de spanning je teveel wordt. Je kunt de auto dan even op een rustige plek parkeren voordat je weer verder gaat. Hierdoor ervaar je meer rust en kun je hopelijk de zenuwen onder controle krijgen. 

Wees niet te streng voor jezelf

Belangrijk bij het afleggen van een examen is dat je de lat niet te hoog legt voor jezelf. Probeer rustig te blijven en als je niet slaagt, weet dan dat je zeker niet de enige bent. Natuurlijk is dat makkelijk gezegd dan gedaan. Toch is belangrijk te beseffen dat je fouten mag maken, dit is menselijk. Het kan lang duren voordat je uiteindelijk je rijbewijs haalt. Bedenk dat het niet alleen om dit einddoel gaat, maar ook om de weg er naartoe. Stel haalbare doelen voor jezelf en gun jezelf de tijd. Het heeft geen zin om grote stappen te willen maken, kies juist voor leren in kleine stapjes zodat je niet overweldigd raakt. 

advertentie
advertentie