Afbeelding
Foto Pexels

Wat je moet weten als je wilt beginnen met het handelen in cryptovaluta

16 mei 2022 om 13:51 Partnercontent

Je hoort het steeds vaker om je heen dat mensen zijn begonnen met het handelen in Crypto valuta. Uit onderzoek van de Rabobank blijkt bijvoorbeeld dat meer dan 40% van de volwassenen tot 30 jaar cryptomunten in zijn bezit heeft. Wanneer je er ook al een tijdje over zit te denken om met het handelen in crypto valuta te beginnen is het handig om van tevoren eerst de feiten op een rij te hebben, en te weten wat crypto valuta nu eigenlijk precies zijn.

Hieronder leggen we enkele basisbegrippen uit die je tegenkomt als je begint met het handelen in crypto valuta. Kijk ook op Bestebank.org als je meer te weten wilt komen over crypto valuta.  

Crypto valuta en fiat valuta: wat betekenen deze termen?

Fiat valuta is hetgeen wat we als gewoon geld bestempelen, zoals de euro en de dollar. Het dankt zijn naam aan het feit dat de waarde van fiatgeld niet gebaseerd is op de materie waarvan het gemaakt is, zoals bijvoorbeeld goud, maar dat de waarde gebaseerd is op een afspraak waar mensen vertrouwen in hebben. Crypto valuta is geld wat is gebaseerd op versleutelde computercode wat je over het internet kunt versturen. Het versleutelen van code heet cryptografie waar dus ook de naam crypto valuta vandaan komt.

Crypto valuta en fiat valuta: wat is het verschil?

Het meest essentiële verschil tussen crypto valuta en fiat valuta is wie de zorg en verantwoordelijkheid heeft voor bijvoorbeeld de regulering en de distributie van de munt. Fiat valuta zoals de Euro wordt altijd uitgegeven en gereguleerd door een centrale overheidsinstantie. Bij crypto valuta gaat dat anders door het blockchain principe waar het op gebaseerd is. Bij crypto valuta is er geen centraal punt waar transacties worden opgeslagen en verwerkt of een instantie die toezicht houdt. Daarom wordt crypto valuta decentrale valuta genoemd. 

Transacties op een blockchain met crypto valuta

Blockchain kun je het beste omschrijven als een verzameling virtuele data pakketjes die als treinwagonnetjes aan elkaar geschakeld zijn. Elk pakketje met data bevat informatie uit het vorige pakketje. Je kunt dus niet zo makkelijk een pakketje ertussen uit halen of wijzigen, want dan klopt de reeks niet meer, en dat maakt een blockchain zeer veilig. Bij elke transactie wordt er een nieuw pakketje aan de keten toegevoegd. Die transacties worden niet verwerkt door een centraal punt, maar door duizenden computers die mensen over de hele wereld ter beschikking hebben gesteld om de transactie te verifiëren. Elke computer controleert of het nieuwe pakketje data de gegevens bevat uit het vorige pakketje, en of zijn pakketje overeenkomt met het pakketje dat de andere computers aan het verifiëren zijn.  

Altcoins en crypto munten, is dat hetzelfde?

Wanneer je leest over crypto valuta worden vaak de termen altcoins en crypto munten gebruikt. De term crypto munt slaat op een eenheid van een bepaalde valuta, zoals bijvoorbeeld Bitcoin. Je kunt het vergelijken met de eenheid euro waarin we rekenen in onze fiat valuta. Bitcoin was de eerste cryptomunt met zijn eigen blockchain. Na Bitcoin verschenen er veel andere digitale valuta met namen als Ethereum, IOTA, Ripple en SushiSwap. Deze nieuwe kregen de naam Altcoins, omdat ze een variatie waren op hetzelfde blockchain principe als Bitcoin.

Het verschil tussen een crypto munt en tokens

De woorden munt en token worden vaak door elkaar gebruikt, maar er is wel degelijk een verschil tussen de twee. Een crypto munt is dus een eenheid van en digitale valuta en heeft zijn eigen blockchain. Een token daarentegen is geen eenheid van een valuta, maar een symbool om digitale activa weer te geven die een waarde hebben, zoals stemrechten, grondstoffen en aandelen. Doordat er een token aan gekoppeld is kun je deze activa verhandelen of ruilen. Een token kan je ook bepaalde rechten geven, bijvoorbeeld om ergens aan deel te nemen, zoals een stemming, een weddenschap of een crowdfunding project. 

Wat is de functie van crypto valuta en waar kun je het voor gebruiken?

Toen Bitcoin in 2008 op het toneel verscheen had het alleen een fictieve waarde. Eigenlijk was het allemaal begonnen als een idee om online geld naar een ander te kunnen versturen zonder dat er een financiële instelling voor de transactie nodig was. Maar toen de programmeur Laszlo Hanyecz 10.000 Bitcoins ruilde tegen twee pizza’s kregen de fictieve munten ineens echte waarde. Tegenwoordig kun je verschillende altcoins gebruiken als betaalmiddel en kun je er online mee gaan gokken, een Tesla voor kopen of een vakantie mee boeken. 

Crypto valuta gebruiken om mee te handelen op een crypto handelsplatform

Crypto valuta worden het meeste gebruikt om in te handelen of om in te investeren. Je kunt op diverse handelsplatformen over de hele wereld honderden verschillende digitale munten en tokens kopen en verkopen. Crypto valuta kun je in die zin vergelijken met aandelen, en werkt de manier hoe erin wordt gehandeld min of meer hetzelfde. Er is wel een groot verschil wat de handel crypto valuta anders maakt, en dat is de beweeglijkheid -of in vaktermen volatiliteit- van de markt. Een volatiele markt is een markt waar de koersen bliksemsnel kunnen veranderen, waardoor je snel enorme winsten maar ook enorme verliezen kunt maken. 

Wat kun je doen op een crypto handelsplatform?

Er zijn over de hele wereld verschillende handelsplatformen waar je terecht kunt als je wilt gaan handelen in crypto valuta. Op een handelsplatform kun je bestellingen plaatsen als je een bepaalde munt wilt kopen of verkopen tegen een bepaalde prijs. Vervolgens is er iemand die jouw munten wil verkopen of kopen tegen jouw prijs en kan de koop gesloten worden. Om te kunnen beginnen met het handelen op een handelsplatform moet je meestal eerst een account openen. Op dat account kun je geld storten om mee te gaan handelen en de munten die je gekocht hebt. In Nederland kun je bijvoorbeeld kiezen voor het betrouwbare handelsplatform Bitvavo wat een registratie heeft bij de Nederlandse bank.

Wat laatste tips voordat je gaat beginnen met handelen in cryptovaluta

Het is aan te raden om voordat je daadwerkelijk gaat handelen in cryptovaluta eerst meer over dit onderwerp te lezen. Begin bijvoorbeeld om meer te weten te komen over de verschillende cryptomunten die er verhandeld worden, en lees dit artikel op onze website over de beste nieuwe crypto valuta’s. Bedenk ook van tevoren wat het doel is waarom je wilt gaan handelen, en zet er een speciaal budget voor apart. Door jezelf een budget te geven waar je mee mag handelen kun je geen geld kwijtraken wat je eigenlijk niet kunt missen. Als je niet uit het oog verliest waarom je met het handelen in cryptomunten bent begonnen en niet je eigen budget overschrijdt zal je nog lang veel plezier beleven aan het handelen in crypto valuta.

advertentie
advertentie