Spelbeeld uit de Wageningse derby SKV-ONA '53. Op sportpark De Zoom werd het uiteindelijk 0-1. Gerard Vos

Wageningse derby prooi voor ONA’53. WAVV weer stap dichterbij titel. GVC wint, WVV Wageningen speelt gelijk

24 april 2022 om 08:19 Voetbal

WAGENINGEN Op een zonovergoten Sportpark De Zoom werd afgelopen zaterdag de met veel spanning tegemoet geziene ‘Wageningse derby’ tussen thuisclub SKV en stad- en klasse genoot in de 3e Klasse B, ONA ‘53 gespeeld. In een duel dat zich kenmerkte door meer strijd, dan echt goed voetbal trokken de bezoekers uiteindelijk aan het langste eind. Het doelpunt van Emiel Cortenbach, gescoord na een klein half uur spelen, betekende niet alleen de ruststand, maar was zelfs goed voor ‘de winnende treffer’. Buurman WAVV kwam, door met 4-1 van CHRC uit Heelsum te winnen, weer een stap dichterbij het zo fel begeerde kampioenschap. Ook GVC veroverde door met 1-0 bij Uchta te winnen de drie punten. WAVV moest zich tevreden stellen met een punt. In eigen huis werd het tegen Ede/Victoria 1-1.

Dick Martens

,,Er heerste onder spelers en supporters wel een derbysfeer”, vond ONA’53-trainer Martin Mol. ,,Daar was in het veld, qua voetbaltechnische hoogstandjes niet heel veel van te merken. Nervositeit en druk overheersen dan, dat heeft zijn weerslag op het spel. Van mooi voetbal was daarom geen sprake. Bovendien hadden wij nog wat goed te maken tegen SKV, de vorige derby wonnen zij (0-2, door doelpunten van Bart Silvius en Ludo Oosting, DM). Dus die druk droegen de jongens ook nog eens met zich mee. Toch vond ik, op de beginfase na, dat wij de betere ploeg waren en misschien wat slimmer met de weinige kansen die wij weliswaar kregen, om moeten gaan.” De kans die middenvelder Emiel Cortenbach na een half uur spelen kreeg werd wel verzilverd. Het bleek uiteindelijk de winnende treffer te zijn: 0-1. ,,Ik vond het niet echt een derby”, legt collega-trainer Jan Gaasbeek uit. ,,Dat was de wedstrijd destijds bij ONA wel. Vond het nu wat gezapig. Wij begonnen wel goed aan de wedstrijd. ONA had moeite met ons spelsysteem, maar nadat zij wat omzettingen hadden gedaan, kregen wij er niet echt grip meer op, zochten teveel de drukte op in plaats van de ruimtes te benutten. Beide ploegen creëerden niet echt veel kansen. Ik had meer van deze wedstrijd verwacht, ONA was slimmer en het gelukkigst, dan win je mijns inziens toch terecht.”

Terecht winnen deed ook stadgenoot WAVV. In het duel met CHRC, waar oud-WAVV’er Chris van de Peppel nog tot het einde van het seizoen aan het roer staat, had de ploeg van collega-trainer Moslin Adnane genoeg aan een prima eerste helft, die werd afgesloten met een comfortabele 3-0 voorsprong. Na rust scoorden beide ploegen nog eenmaal: 4-1. ,,Wij hebben ons in ieder geval gerevancheerd voor de slechte wedstrijd destijds in Heelsum (1-1, DM)”, aldus Adnane. ,,Zeker voor rust speelden we prima, hadden we dat na rust ook gedaan, dan was het wel 8, 9-0 geworden. Dat we dat verzuimden is het enige verwijt dat ik de ploeg kan maken.” Voor WAVV scoorden: Marvin van den Born, Alain en Floran Rothuis (2).

GVC had aan één doelpunt genoeg om het bezoek aan Uchta te bekronen met drie punten. De gevierde man bij de Wageningse studentenformatie was Marijn van de Meer, hij was in de 75e minuut de maker van de enige treffer. ,,De overwinning was weliswaar terecht”, vond GVC-trainer Joost de Jong. ,,Maar wel zwaarbevochten. Uchta is een stugge ploeg, waartegen veel ploegen het evenals ons, lastig hebben. Zij krijgen in thuiswedstrijden dan ook net veel tegengoals te verwerken.” Met die gedachte in zijn achterhoofd was de Jong zeker blij met de nipte overwinning. ,,Toch hadden wij wel de kansen op meer doelpunten, maar hun keeper was in vorm en mijn spitsen hadden die echte vorm juist niet. Toch ben ik trots op mijn ploeg. Uchta is echt een stugge ploeg en in Ochten moeilijk te bespelen. Maar omdat de verdediging van ons ook als een huis stond hadden wij aan dat ene doelpunt voldoende.”

Ook klassegenoot in de 4e Klasse D, WVV Wageningen, kwam maar een keer tot scoren, maar dat deed tegenstander Ede/Victoria, dus moesten beide  teams zich tevreden stellen met een punt. WVV Wageningen-trainer Marcel Nijhuis was ook blij dat zijn ploeg uiteindelijk ook nog eenmaal scoorde. Lang leek de ene treffer die tegenstander Ede/Victoria na rust produceerde voor de Edenaren de 0-1 winst te betekenen, maar in de slotfase was het Brian van Velsen die met zijn treffer toch nog een gelijkspel uit het vuur kon slepen. ,,Een terechte uitslag”, vond Nijhuis. ,,Voor rust verzuimden wij te voetballen, gingen teveel mee in hun op ‘lange ballen’ gebaseerde speelwijze. En toen zij toch die 0-1 maakten, liepen wij achter de feiten aan en moesten risico’s nemen om toch die gelijkmaker nog te kunnen maken. Gelukkig slaagden wij daarin. Dan moet je dat puntje koesteren.”