Het nieuwe Dutch Food Valley Cyclingteam presenteert zich. Rechts vooraan ploegleider René Bastiaansen.
Het nieuwe Dutch Food Valley Cyclingteam presenteert zich. Rechts vooraan ploegleider René Bastiaansen. Dick Martens

‘Ploegentijdrit en klassiekers winnen’

8 maart 2023 om 21:56 Wielrennen

WAGENINGEN Op woensdag 1 maart vond de teampresentatie van het Dutch Food Valley Cycling Team (DFVCT) plaats in Grandcafé Loburg plaats. In een goed gevulde zaal werden de renners en sponsoren voorgesteld. Een korte terugblik naar afgelopen seizoen, maar vooral een vooruitblik op komend seizoen. De luchtige interviews en een leuke quiz maakten de avond compleet.

Ploegleider René Bastiaansen verscheen het eerst op het podium om daar door journalist en oud voorzitter van TCW’79 te worden bevraagd over verleden, heden en toekomst van de wielerformatie. De doelen van vorig jaar waren onder andere het winnen van de clubcompetitie en de winst in een klassieker. ,,Zit hier een tevreden ploegleider?”, was daarom de openingsvraag. ,,Vorig jaar bij de presentatie gaf ik ook aan, dat het ons ‘oogstjaar’ moest gaan worden”, legt de ploegleider uit. ,,Dat is er zeker uitgekomen, We hebben gewoon een heel mooi jaar gehad, met mooie successen, we hadden een sterk team, ook in de breedte en we hebben prima resultaten geboekt. Het allermooiste was toch wel, dat we de ploegentijdrit in de clubcompetitie wonnen. Als je wielrenner bent, of wielrenner bent geweest weet je of voel je, dat een tijdrit zo puur is. Er komt veel bij kijken, je moet als team functioneren, op elkaar kunnen vertrouwen.”

Bastiaansens ogen twinkelen en ‘even’ zit hij weer achter het stuur van zijn ploegleidersauto. ,,Het heeft met ‘alles’ te maken, kopbeurten die niet te kort, maar ook niet te lang mogen duren, de volgorde die moet kloppen, de tactiek, het is gewoon super.” In Gilze, waar de ploegentijdrit werd gehouden werd door DFVCT ook nog eens een parcoursrecord gebroken. De pech was, dat wat later op de dag een profteam, Cycling Team Jo Piels, het record weer verbrak. ,,Dus het doel van 2023 is helder: We willen uiteraard die ploegentijdrit weer winnen en het parcoursrecord terugpakken.” Ook werd vorig jaar geopperd, dat de ploeg Top drie wilde rijden in de clubcompetitie. ,,We werden tweede”, legt Bastiaansen uit. ,,Daar tekenden we van tevoren voor, maar tot de voorlaatste wedstrijd stonden we op de eerste plaats, dan is het wel een beetje zuur, dat je de winst niet hebt kunnen pakken. Maar achteraf zijn we zeker tevreden over onze prestaties.” De doelen voor het nieuwe seizoen zijn wat anders. ,,We gaan dit jaar niet voor de clubcompetitie, maar we rijden als team zijnde zelfstandig de Topcompetitie, waar we ‘Top vier’ willen rijden. En we willen minstens één klassieker winnen.” Ook is er sprake van een noviteit. ,,Vorig seizoen deden we ook al mee in de U23 Roadseries, een beloften competitie over acht wedstrijden waarin de sterkste Nederlandse en Belgische teams aan deelnemen. We gaan samen rijden met het opleidingsteam van DSM. We willen ‘dominant koersen’. Samen de baas zijn in het peloton. Ik verwacht, dat we daarin zeker ook ereplaatsen gaan halen.” Bastiaansens grootste wens? ,,Resultaten zijn mooi, maar mijn grootste wens is, dat wij als team stappen maken, weer een stukje beter worden, dan komen de resultaten vanzelf.”

Dick Martens
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie