De witte dame van Stefan Slings was oppermachtig aan de Friese toren en loper.
De witte dame van Stefan Slings was oppermachtig aan de Friese toren en loper.

Schakers boeken nuttige zege

6 februari 2024 om 00:07 Overig

WAGENINGEN De Wageningse schakers hebben een belangrijke stap gezet om zich te handhaven in de eerste klasse. In Leeuwarden werd tegen naaste concurrent Philidor 1847 een nuttige 4½-5½ zege geboekt. Een eindstand die spannender lijkt dan het was, want ook de Friezen gaven na afloop aan dat er weinig op af te dingen was. 

Chiel van Oosterom opende de score, waarna twee rustige remises van Erwin Oorebeek en Arjen van Herwaarden genoteerd werden. Tjerk Sminia wist met een fraai loperoffer de zwarte koning in het open veld te lokken en kon vlak daarna de felicitaties in ontvangst nemen. Jeroen Franssen had een zware middag. Toen hij ook nog eens een paard buitenspel zette, werd hij op de koningsvleugel opgerold.

Stefan Slings ontpopt zich dit seizoen tot een meer dan nuttige versterking. Tegen de sterkste Fries Addy Lont speelde hij ook dit keer weer een uitstekende partij. De witte dame bleek oppermachtig tegen de zwarte toren en loper. Slings drukte de tegenstander langzaam maar zeker van het bord. Een tegenvaller was de nederlaag van Bert Torn. Hij stond gewonnen, maar gaf in tijdnood pardoes een pion weg. Hij raakte daardoor zo de kluts kwijt dat hij vlak daarna zelfs de hele partij weggaf. 

De Wageningse zege kwam daarmee echter niet in gevaar. Fred Jonker hield namelijk Mighiel de Jong op remise. Jan Timman stond al een hele tijd huizenhoog gewonnen en haalde het punt met zorgvuldig spel binnen. Dat David van Eekhout uiteindelijk nog verloor, deerde de Wageningers niet meer. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie