De Oranjestichting: vlnr. Jan Sterk, Monique Timmermans, Corrie van Rumund, Liesbeth Lossez, Chantal Wennekes en Joep vd Meer.
De Oranjestichting: vlnr. Jan Sterk, Monique Timmermans, Corrie van Rumund, Liesbeth Lossez, Chantal Wennekes en Joep vd Meer. Jan Boer

Wageningen Maakt Zich Klaar voor Koningsdag: Wat Kun Je Verwachten?

2 april 2024 om 20:56 Overig

WAGENINGEN De Wageningse Oranjestichting is alweer helemaal klaar voor Koningsdag, zaterdag 27 april. Ze zijn, dwalend door de stad, herkenbaar aan hun oranje jasjes. 

Door Jan Boer

Het Oranjefeest krijgt ieder jaar steeds meer body. Daar zijn de organisatoren Jan Sterk, Corrie van Rumund, Liesbeth Lossez, Monique Timmermans, Chantal Wennekes en Joep van der Meer met veel energie verantwoordelijk voor. Ook nu weer een Oranjefeest, gericht op alle Wageningers. Joep verheugt zich nu al op de vrijmarkt: “Dat is een absoluut succesnummer, één grote kringloopwinkel! We richten ons hier nadrukkelijk op de jongeren, die hun kleedje als een openluchtwinkel beheren. Nee, er is geen plaats voor commerciële handel. En help de reinigers na afloop met het opruimen van je eigen rommel!” De kleedjesmarkt vind je in de Hoogstraat, in de zijstraten en op de Markt. Koningsdag valt dit jaar op zaterdag. Er is die dag geen markt; veel ruimte dus voor handelende kinderen. De vrijmarkt start om 9.30 uur en duurt tot 17.00 uur. Iedereen kan hier zijn oude rommeltjes te koop aanbieden of zijn talent laten zien of horen. Op de vrijmarkt kan van alles worden aangeboden: van speelgoed tot studieboeken, een tosti-ijzer of setje tentstokken, een oude kinderfiets of kleerhangers. Commerciële activiteiten zijn niet toegestaan, dit wordt beoordeeld door de handhavers van de gemeente. Ieder zoekt zijn of haar eigen plekje. Om iedereen een plekje te kunnen laten krijgen zullen de plaatsen niet groter mogen zijn dan circa 3 x 2 meter. Je kunt géén plek reserveren. In het midden van de straten moet een ruimte van minimaal 3,5 meter breed worden vrijgehouden voor een mogelijke hulpdienst als politie, ambulance of brandweer. Vanaf 09.45u gaat het feest van start. Traditiegetrouw gebeurt dat bij het stadhuis met de Harmonie en een toespraak van de burgemeester. Ook kinderburgemeester Janne de Kanter doet er een duit in het zakje. Dan is er bij het stadhuis de verkiezing van de mooiste versierde fiets van Wageningen van kinderen in de basisschoolleeftijd. Nee, geen fatbikes of elektrische fietsen…! Neem dus je fraai versierde fiets mee en zorg ervoor, dat je om 09.45u bij het stadhuis op het Raadhuisplein staat! Wie weet…! Alle fietsen maken een paar rondjes op het plein, zodat het publiek het allemaal goed kan zien. Je aanmelden is niet nodig, gewoon komen met je fiets! De origineelste, mooiste fietsen vallen in de prijzen. De jury, met daarin ook de kinderburgemeester, beoordeelt de fietsen. Om 10u start de Doe-markt bij Junushoff, waar sportverenigingen en andere organisaties zich presenteren. Er zijn muziekpodia in de binnenstad: bij het stadhuis, Junushoff, op het Salverdaplein en bij hotel De Wereld. Dan is er de Koningsdagwandeling, georganiseerd door Het Gilde. Dit start vanaf 11.30 uur bij Hotel de Wereld. Elke keer als de groep groot genoeg is, zo’n vijftien personen, start de Gilde-gids met de groep voor een wandeling van ongeveer één uur door de binnenstad. De Oranjestichting kan nog best een aantal vrijwilligers gebruiken, Kijk daarvoor op www.oranjestichtingwageningen.nl.

advertentie
advertentie