Machiel Weistra werd in Polen wereldkampioen dammen bij de junioren. Het ouderlijk huis was 'wereldkampioen waardig' versierd.
Machiel Weistra werd in Polen wereldkampioen dammen bij de junioren. Het ouderlijk huis was 'wereldkampioen waardig' versierd. Dick Martens

‘Ik speel bij WSDV met echte toppers’

15 december 2021 om 21:34 Overig

Machiel Weistra trotse wereld-kampioen

HETEREN Als er een wereldkampioen in je dorp of stad woont is dat bijzonder en in de regel gaat dat dan ook niet ongemoeid voorbij. Dat ging het ook in Heteren niet, waar afgelopen week Machiel Weistra uit de Zuid-Poolse wintersportplaatsje Szklarska Poreba terugkeerde als de beste juniorendammer van de wereld. Gouden vlaggetjes, posters van de kersverse wereldkampioen en de nationale driekleur sierden zijn ouderlijk huis. ‘De daders’ waren zijn trotse ouders. Weistra (18) is nog altijd onder de indruk, en van zijn prestatie, maar zeker ook van de vele huldeblijken.

Dick Martens

Terwijl de jonge wereldkampioen de koffie verzorgt spreken zijn ouders nogmaals uit ‘erg trots’ te zijn en het ‘een heel bijzondere prestatie’ te vinden, die minimaal een mooi versierd huis verdient. Zoonlief hoort het met een alleszeggende glimlach aan. ,,Bijzonder is het zeker”, vindt hij zelf ook wel. ,,Hoewel ik in Polen zeker tot de favorieten behoorde, moet je het dan toch ook nog maar ‘even’ doen en hoop je dat het lukt. Gelukkig lukte het. Ik bleef ongeslagen en speelde in de meeste partijen goed.” Weistra kwam al op de basisschool in Heteren (‘ik was toen zes jaar’) via het schooldammen in aanraking met de sport. 

,,Henk Hoksbergen was de grote initiator van het schooldammen. Via hem ben ik ook al snel bij Damclub Heteren verdergegaan en uiteindelijk bij de damschool van WSDV in Wageningen terechtgekomen.” Vervolgens ging het redelijk snel en bereikte Weistra een hoog niveau. ,,Op mijn 13e stond ik voor het eerst op een internationaal podium, ben ik nog harder gaan trainen en dat leidde in 2015 tot een zesde plaats op het wereldkampioenschap en tot extra begeleiding vanuit WSDV.” Dat legde de runner-up zeker geen windeieren. Hij mocht zich achtereenvolgens laten kronen tot Europees jeugdkampioen (2017), werd in 2018 derde op het WK en behaalde in 2019 in het Turkse Izmir de gouden medaille. 

,,Bij WSDV, waar ik nu voor het derde jaar met het eerste team in de ereklasse speel, begon ik meer te winnen, meer te leren en werd ik ook steeds beter. Qua rating zit ik wel in de top drie/vier. Dan helpt het natuurlijk, dat je met toppers als een Jan Groenendijk en Alexander Schwarzman speelt. Je merkt, dat de nationale en internationale toppers nu wel anders naar mij gaan kijken.” Het dammen wordt daarbij ook nog gecombineerd met zijn studie medische biologie aan de Nijmeegse Radboud Universiteit. ,,Dit is mijn eerste jaar daar. Vorig jaar had ik een tussenjaar, waarin ik mij helemaal gefocust heb op het dammen. Dat heeft zijn vruchten zeker afgeworpen. Komend jaar wil ik naar het NK, maar ook het EK senioren gaan spelen en World Cups. Ik heb nu ook een status bij het NOC*NSF en krijg veel medewerking van de Universiteit.” Het steeds meer inmengen bij de senioren, een vaste waarde worden worden in Team NL is het nieuwe doel. ,,Ik zit al in de jeugdlichting en ik train op Papendal ook al bij de senioren met Rik Keurntjes als bondscoach, een voormalig WSDV’er.” Profdammer? Daar heb ik nog niet over nagedacht. Maar als het kan, waarom niet.”

advertentie
advertentie