Bij SKV introduceert Dick van Kleef 'de verlengde jeugdopleiding', met als doel de jeugd voor de vereniging te behouden.
Bij SKV introduceert Dick van Kleef 'de verlengde jeugdopleiding', met als doel de jeugd voor de vereniging te behouden. Dick Martens

Verlengde jeugdopleiding bij SKV

Overig

Dick van Kleef: ‘Wij willen onze jeugd behouden’

WAGENINGEN Het was zaterdagmorgen weer druk op Sportpark De Zoom, de thuisbasis van onder andere SKV. Veel jeugdteams waren er actief. Ook bij SKV koestert men de jeugd en men is er dan ook alles aan gelegen om en die jeugd in eigen huis te houden, maar hen ook zo goed mogelijk voor te bereiden op de overstap naar bijvoorbeeld het vlaggenschip van de vereniging, het eerste elftal. Maar ook om de talenten niet te snel kwijt te raken aan clubs die met de geldbuidel rammelen en op die manier voor SKV verloren gaan. Daarom wordt ‘de verlengde jeugdopleiding’ geïntroduceerd. Dick van Kleef, manager Technische Zaken geeft tekst en uitleg over het ambitieuze plan.

Dick Martens

,,Wij hebben op dit moment zeven Onder 19-teams, waaronder ook een paar vriendenteams”, steekt Van Kleef van wal. ,,Afgaande op de doorstroming richting het eerste elftal willen we een team opzetten met Onder 23 Categorie A, die we in de 4e Divisie willen laten spelen en een Categorie B-team, dat heeft dan weer te maken met de doorstroom naar de senioren. Onze ervaring is, dat heel veel spelers die naar de senioren moeten, dan afhaken omdat ze niet tegen ‘oudjes’ willen voetballen. In deze nieuwe structuur blijven ze tegen leeftijdsgenoten spelen. Dat zien wij als een verlengde jeugdopleiding.” Van Kleef heeft daar een fraaie PowerPointpresentatie over gemaakt om de plannen ook te kunnen visualiseren.

Het doel is ook om spelers een platform te geven om zich verder te ontwikkelen. ,,Op die manier proberen we onze jeugd te behouden voor SKV. ,,Die Onder 23-competitie is vooral bedoeld voor talentontwikkeling. De stap naar het eerste team is vaak groot, maar op deze manier kan je ze vormen, omdat je op een hoog niveau speelt. Er is gekozen voor kleine competities met een dubbele promotie- en degradatieregeling, dus je speelt altijd tegen gelijke sterktes. Je speelt veel wedstrijden onder weerstand. Met het in het leven roepen van die Categorie B-teams willen we ook voorkomen dat zij stoppen. In die leeftijdscategorie is het een landelijke trend, dat dat veel gebeurt. Gezelligheid ‘en een lekker potje voetballen’ is voor hen belangrijk en dat kan dan ook, maar wel op een goed niveau en met- en tegen leeftijdsgenoten. Dus waarom wij dit doen? Het gaat om plezier, ontwikkelen, opleiden en behoud van onze leden. Wij betalen niet, dus moeten wij creatieve oplossingen zoeken, dat hebben we gedaan. Nu is het ‘gas geven’ op deze constructie. Daar gaan we heel veel energie insteken. Misschien, dat ook spelers uit de regio hiervoor warm gaan lopen en willen komen aansluiten. Om dat te kunnen ervaren geven we in de maand mei een aantal open trainingen, om spelers op die manier kennis te laten maken met SKV en het model dat wij hanteren. Voor ons is het ook een kwestie van moeten, nogmaals we betalen niet, maar willen met ons eerste wel op niveau blijven spelen, daarom hebben we dit model ontwikkeld. De teams worden goed gefaciliteerd en worden getraind door prima trainers. Wij verwachten er veel van en denken er ons voordeel uit te gaan halen.”

advertentie
advertentie