Hans Kromhout.
Hans Kromhout.

Machiel Weistra 1000 euro rijker

14 september 2022 om 15:09 Overig

Machiel Weistra 1000 euro rijker

WAGENINGEN De Wageningse topdamclub organiseerde met behulp van een privé-sponsor een vierkamp tussen drie aanstormende talenten en een voormalige wereldkampioene. Het betrof de regerend wereldkampioen bij de junioren Machiel Weistra (19), de regerend Europees kampioen bij de junioren Simon Harmsma (17), de nummer twee van de Nederlandse titelstrijd bij de vrouwen Luise Gabbert (16) en de gevluchte Oekraïense Darya Tkachenko over wie WSDV zich heeft ontfermd.

Zij speelden een rondtoernooi met afwijkende puntentelling. Een overwinning in een ‘normale’ partij werd beloond met een uitslag van 12-0. Bij remise volgde een rapidpartij in versneld tempo. Winst werd nu met 9-3 gehonoreerd. Eindigde ook nu de partij in een remise, dan moest er worden gesneldamd (blitz). Bij een zege werd de uitslag 7-5. Bij weer remise, dan was de uitslag 6-6.

Op vrijwel het allerlaatste moment wist Machiel Weistra Simon Harmsma nog beentje lichten. De reguliere partij hield hij remise en in de rapidpartij leken de kansen lang bij de jonge Culemborger te liggen. De partij kantelde echter, waardoor de Heterense student biologie zijn rivaal nog kon passeren en de eerste prijs van 1000 euro in de wacht slepen. Harmsma incasseerde 500 euro. Darya Tkachenko en Luise Gabbert speelden tegen elkaar een gelijkwaardige remise. In het rapid gaf de ervaring van Tkachenko de doorslag en pakte zij de derde prijs (300 euro). Gabbert kreeg 300 euro.

Uitslagen: Harmsma-Gabbert 12-0, Tkachenko-Weistra 0-12, Tkachenko-Harmsma 3-9, Weistra-Gabbert 7-5, Gabbert-Tkachenko 3-9, Harmsma-Weistra 3-9. 

Eindstand: 1. Weistra 28, 2. Harmsma 24, 3. Tkachenko 15, 4. Gabbert 8.

advertentie
advertentie