Wéér mag Machiel Weistra zich Nederlands juniorenkampioen noemen. Clubgenoot Simon Harmsma werd nu tweede en Emre Hageman derde.
Wéér mag Machiel Weistra zich Nederlands juniorenkampioen noemen. Clubgenoot Simon Harmsma werd nu tweede en Emre Hageman derde. Mariëtte Weistra

Wereldkampioen dammen

9 mei 2022 om 20:10 Overig

WAGENINGEN De Wageningse damclub WSDV beleefde een superweek. In Antalya pakte Jan Groenendijk bij de mannen en Heike Verheul bij de vrouwen de wereldtitel voor landenteams. In Westerhaar prolongeerde Machiel Weistra zijn nationale juniorentitel met clubgenoot Simon Harmsma op plek twee. En in Hoogeveen verraste Marjory Feyt op het NK aspiranten meisjes met brons.

De Nederlandse mannen hijgden vrijwel het hele toernooi Frankrijk in de nek maar gingen er in de laatste ronde voorbij. Jan Groenendijk remiseerde met toernooitopscorer Arnaud Cordier en Martijn van IJzendoorn deelde de punten met de eveneens zeer productieve Kevin Machtelinck. Jitse Slump bezorgde TeamNL het goud met een overwinning op veteraan Fidèle Nimbi. 

Groenendijk deed met een score van tien punten uit zeven partijen een stevige duit in het zakje. Nederland gaf alleen aan de nummer twee, Senegal, en aan Litouwen (vierde) een punt af. Van Kameroen, Letland, Cuba, Polen, Azerbeidzjan en Italië werd gewonnen.

In de Turkse badplaats beleefde Heike Verheul haar finest hour. Zij verraste Yulia Makarenkova met een mooie forcing die ze met een beslissende damcombinatie bekroonde. Doordat de twee andere Oranje-vrouwen, Olga Kamychleeva en Vitalia Doumesh, remiseerden passeerde Nederland op het laatste moment nog Oekraïne. De teamcaptain van WSDV speelde haar overige vijf partijen remise. Nederland speelde twee keer met 3-3 gelijk tegen Polen en deelde ook met Litouwen een keer de punten. Eindstand: 1. Nederland 9, 2. Oekraïne 8, 33. Polen 5, 4. Litouwen 3.

Machiel Weistra was op het NK junioren heer en meester. Na een bliksemstart consolideerde hij de koppositie. De 19-jarige jeugdwereldkampioen triomfeerde met 14 punten uit 9 duels en had twee punten meer dan neo-WSDV’er Simon Harmsma, die vorig jaar derde werd. Luise Gabbert besloot haar debuut met een knappe zege op Ronald Kreeft en finishte met acht punten in de middenmoot. Haar zeer aanvallend ingestelde oudere zus Marie werd met drie punten gedeeld laatste.

In Hoogeveen knokte Marjory Feyt zich uit kansloze positie met een eindspeltruc nog knap voorbij Elise Schouten. Het leverde haar achter Tanya-Marie Cnossen en Fleur Kruysmulder een plaats op het erepodium op. Ze eindigde gelijk met Kruysmulder maar kreeg op basis van het onderlinge resultaat de derde prijs.

Op het NK pupillen algemeen In Huissen eindigde de wisselvallige Marlijn Moene in een veld van zestien jongens en meisjes met een score van 8 uit 8 op de negende plaats. Zij verloor in de laatste ronde van de ongenaakbare kampioene Yulia Bintsarovska. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie