De bestuursleden van de Stichting Wageningse Muur, Nico Tan (links) en Maurits van Veen kijken uit naar 'hun' mooie koers.
De bestuursleden van de Stichting Wageningse Muur, Nico Tan (links) en Maurits van Veen kijken uit naar 'hun' mooie koers. Dick Martens

‘De mooiste koers van Nederland’

31 mei 2023 om 12:38 Overig

WAGENINGEN Langs de Hesselink van Sluchtelenweg staan auto’s, veel auto’s en een container met bouwafval, de aanloop ernaartoe, de Westbergweg, is relatief ‘autovrij’. Maar dat zal zaterdag 3 juni aanstaande zeker anders zijn, want dan staat ‘het wielerevenement van Wageningen’, De Wageningse Muur, op het programma. Dan zal het stijgingspercentage van 5% en niet voor de eerste keer de scherprechter gaan zijn, of ‘ontmoeten’ de deelnemers daar juist ‘de man met de hamer’. Zeker zal zijn, dat er in de alweer 36e editie, wielerspektakel in al zijn facetten geboden zal gaan worden. Dat weten Maurits van Veen, voorzitter van de Stichting Wageningse Wielermuur en bestuurslid Nico Tan zeker.

‘De Muur’ werpt zijn schaduw al vooruit, want tijdens de voorbeschouwing van Van Veen en Tan, op de plek waar op de wedstrijddag de finishstreep zal liggen, passeert een drietal keren een wielrenner die hoogstwaarschijnlijk het parcours al aan het verkennen is en misschien al wel stiekem droomt van het moment, dat hij op 3 juni in een vlammende sprint de 36e editie op zijn naam schrijft. Voor de Elite/Beloften en amateurs om 19.30 uur worden ‘weggeschoten’ is er nog veel meer te doen op- en rond ‘de Wageningse Muur’. Van Veen: ,,Om 14.00 uur beginnen we met het ‘opwarmertje’, de individuele tijdrit, daarna spelden achtereenvolgens de renners die deelnemen aan de Sportklasse, de vrouwen en de Elite/Beloften en Amateurrenners, de rugnummers op. Maar voor die laatste koers is er om 18.45 uur nog de Jumbo/Visma-Dikke Banden Race, speciaal voor de basisschoolleerlingen. De kinderen van 7-9 jaar rijden een ronde van 2,2 km. De kinderen van 10-12 jaar twee ronden, totaal 4,4 km. Zij mogen alleen op een fiets met dikke banden, dus een stadsfiets of mountainbike, meedoen. Daarbij is een fietshelm verplicht, die kan eventueel bij ons worden geleend.”  

Inmiddels hebben zich al ruim 20 kinderen ingeschreven. ,,Leuk om te vermelden is, dat er ook een jongen uit de Oekraïne gaat meefietsen. ,,Dat is Vladyk”, aldus Tan. ,,Hij is 9 jaar en zal rijden in de blauw-gele kleuren van zijn land. Maar we hopen natuurlijk, dat er nog veel meer kinderen zich alsnog gaan inschrijven. Jumbo stimuleert het fietsen voor de jeugd nadrukkelijk, enerzijds omdat fietsen gezond is, anderzijds hopen zij dat er potentiële wieltalenten boven komen drijven. Zo is bijvoorbeeld ook Adrie van der Poel ooit begonnen.” En over wielertalent gesproken, dan wordt er in Wageningen natuurlijk direct gewezen naar ‘hun’ wielerheldin, Annemiek van Vleuten. Zij nam in het prille begin van haar carrière al eens deel aan de tijdrit, maar was de organisatie ook al eens behulpzaam als vrijwilligster, stond als toeschouwer in haar Nederlands kampioen tricot langs het parcours en laat ook dit jaar weer via Instagram weten dat ‘de Wageningse Muur’, de mooiste vrouwenkoers van Nederland is. ‘Dus meiden schrijf je in’, moedigt zij haar collega wielrensters aan om mee te doen. ,,Een betere reclame kan je als organisatie niet hebben, toch?” glunderen van Veen en Tan.

advertentie
advertentie