Hans Burgersdijk zet een punt achter veertig jaar met veel Bergrace-activiteiten, maar hij hoopt toch, dat er ooit een doorstart komt.
Hans Burgersdijk zet een punt achter veertig jaar met veel Bergrace-activiteiten, maar hij hoopt toch, dat er ooit een doorstart komt. Jan Boer

Bergrace in de Bergstraat 5

11 september 2023 om 10:01 Overig

WAGENINGEN Aan alles komt een eind. Dat geldt ook voor het avontuur, dat Bergrace heet. Of misschien ook wel niet….

Ruim veertig jaar hebben tienduizenden deelnemers kunnen genieten van wat de creatieve geest van Hans Burgersdijk aan sportevenementen had bedacht: van gezellige Vierdaagse in en rond Wageningen tot het Nederlands en Europees kampioenschap Mountainbike. Of een duursportcongres in Ouwehands Dierenpark, waaraan topsporters meewerkten. Geen zee of ‘berg’ was te hoog, of er kon wel weer iets nieuws georganiseerd worden. De Bergrace organiseert -hoe toepasselijk- op Bergstraat 5 een expositie, waar in beeld en geluid, maar ook met kleding en attributen, gekeken kan worden naar veertig jaar Bergrace-activiteiten in de grote regio en in het Duitse Sauerland en het Tsjechische Reuzengebergte. Tientallen verschillende activiteiten. ‘s Nachts hardlopen (Bergrace by Night) was een nieuw sportgebeuren, zeer in trek bij vrouwen, dankbaar overgenomen door andere organisaties. Het begon in 1983 op de zolder thuis bij Burgersdijk aan een provisorische tafel met Matty van Maanen, Gosse vd Pol, Gerard Kok, Huub van Leeuwen en Hans Burgersdijk: “Ik ontdekte bij de Veluweloop en de Batavierenrace, dat een estafetteloop erg leuk was. Je bent dan intensief en gezellig met een groep bezig. Wij begonnen dus met een estafetteloop, maar al snel kwam er de soloafstand, waar je in je eentje jezelf kon bewijzen. Zo groeide het snel en de rest is geschiedenis”. Het luisteren naar de sporters was hoofdzaak voor Burgersdijk: “Je organiseert voor de mensen, dus luister je goed naar wat ze aangeven. Daar stem je alles op af, daarmee zorg je er voor, dat het de volgende keer nóg beter wordt. We zijn in de (sport)schoenen van de deelnemers gaan staan en hebben zo het accent op de breedtesport gelegd”. De formule van alles was: jij bepaalt zelf de afstand, die je wil afleggen. Na een paar jaar Bergrace kwam de eerste nachtloop, inclusief slotfeest in de dierentuin. Een ander hoogtepunt was de organisatie van de Bevrijdingsestafette op 5 mei 2000 om 0.00 uur bij hotel De Wereld, waar het bevrijdingsvuur meegegeven werd aan een groot aantal estafetteteams, die het vuur door heel Nederland naar hun woonplaats brachten om daarmee het Bevrijdingsfeest op te starten: “Die Bevrijdingsestafette hebben wij een gezicht gegeven, geweldig gestimuleerd door de toenmalige, geweldige, burgemeester van Ketwich Verschuur.” Bij de Bergrace-expositie zijn beelden te zien van sporters en medewerkers, die hun ervaringen en herinneringen delen, begeleid door bijzondere beelden van de diverse sportactiviteiten. Op de grond ligt een massa startnummers. Daarin kan men een startnummer vinden, die mogelijk een sportief prijsje oplevert. De Bergrace-expositie is open van 10 tot 17u op vrijdag en zaterdag. Op woensdag van 10.00 tot 13.00 uur. De officiële opening is op zondag 24 september om 14.00 uur. Vrijdag 22 en zaterdag 23 is de deur ook al open. Op afspraak: 0651128244.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie