De spannende slotfase. Alexander Schwarzman krabt op zijn hoofd en voor hem zit Emre |Hageman nog op het goede spoor.
De spannende slotfase. Alexander Schwarzman krabt op zijn hoofd en voor hem zit Emre |Hageman nog op het goede spoor. Heike Verheul

WSDV laat het liggen

11 december 2023 om 17:22 Overig

WAGENINGEN WSDV was in de zesde ronde van de ereklasse niet scherp genoeg en viel terug van de derde plaats naar de subtop. Er werd te weinig gescoord, kansen werden niet benut en ook nog geblunderd. Waardoor de 11-9 nederlaag tegen middenmoter Witte van Moort een even logische als terechte uitslag was.

Machiel Weistra trof ‘een te pakken’ opponent, die fel van zich afbeet. Nadat de punten waren gedeeld ontdekte de Nijmeegse student dat hij een goede kans had laten liggen. De remise van Jan Groenendijk was helemaal een geduchte domper. De vice-wereldkampioen had vrijwel de gehele partij het beste van het spel, maar Herman Hilberink (237 ratingpunten minder) verweerde zich zo goed dat het evenwicht nooit definitief werd verstoord. Na een grote afwikkeling moest Groenendijk balend in remise berusten.

Luise Gabbert en Thijs van de Broek maakten er met een partie Bonnard een spectaculair treffen met duizelingwekkende varianten van. Nadat de stand in enigszins rustiger vaarwater was beland, koos de Bennekomse benjamin voor het verkeerde plan, moest na een tactisch foefje een schijf prijsgeven, wat haar de partij kostte. 

Het werd allemaal nog erger toen Simon Harmsma tegen grootmeester Jitse Slump in de fout ging. De Culemborgse student meende de remise te hebben berekend, maar overzag daarbij een simpele ‘plakker’.

Een grote meevaller was het punt dat Koos van Amerongen na een misrekening nog uit het vuur wist te slepen. Johan Sterrenburg probeerde tegen de agressief optredende Gerbrand Hessing ijzer met handen te breken, maar mocht achteraf bepaald niet mopperen dat het nog remise werd.

Ester van Muijen trof weer eens Jan van Dijk, altijd in voor een leuke maar risicovolle partij. De nationale talentencoach bij de meisjes was niet bang en overspeelde de NK-finalist. Gebrek aan tijd kostte haar, voor de tweede keer, de verdiende overwinning. Heike Verheul is dit seizoen goed in ‘kiepen’. Dit keer werden de giftanden van Yuen Wong één voor één vakkundig uitgetrokken.

Alexander Schwarzman bereikte weinig tot niets tegen Martijn de Leeuw, maar de vijfvoudige oud-wereldkampioen trok nog eens alle registers open. Hierna kwam een curieus dammeneindspel op het bord, waarin zijn opponent na bijna vijf uur spelen de weg kwijtraakte. 

WSDV mocht nog aan een gelijkspel ruiken, want Emre Hageman dwong in het late middenspel schijfwinst af. Het vier-om-twee-eindspel dat op het bord kwam was gewonnen, maar opgejaagd door de klok miste de Scheveningse aanwinst de winnende finesse(s).

advertentie
advertentie