Pieter Steijlen denkt na over de beste zet tegen Friso Fennema Jan Groenendijk kijkt toe.
Pieter Steijlen denkt na over de beste zet tegen Friso Fennema Jan Groenendijk kijkt toe. Heike Verheul

WSDV houdt titelrace nog steeds vol

9 december 2022 om 17:36 Overig

WAGENINGEN In de streekderby tegen DES Lunteren zat het WSDV niet tegen. Tegen Damlust was het juist de Goudse middenmoter die niet mocht mopperen en met een 11-9 nederlaag nog goed wegkwam, waardoor de Wageningse topdamclub na zes van de elf ronden samen met titelverdediger Van Stigt Thans nog steeds met het maximale aantal punten de ranglijst aanvoert.

Koos van Amerongen trof wereldtopper Martijn van IJzendoorn, die dit keer met creatief spel werd bestreden. Dat pakte niet goed uit, al was het volgens de computer tot het moment van schijfverlies nog best te doen.

De 17-jarige Simon Harmsma ontpopt zich als dragende speler en zette Daaf Kasse van het bord. De aanval zag er weinig subtiel uit, maar de verdediging was niet bijster goed georganiseerd, waarna het pleit snel beslecht was. 

Marcel Monteba, dit keer ingevallen voor Ester van Muijen (vakantie), moest tegen grootmeester Erno Prosman alle voetangels en klemmen omzeilen. Toen dit lukte bleef hij toch nog vrij probleemloos keurig op de been. Machiel Weistra leek tegen Richard Mooser na een spannende opening een stand met perspectief te hebben. Toen dat er niet uitkwam moest hij overschakelen op verdedigen, wat hem goed af ging. Ook bij Johan Sterrenburg zag het er aanvankelijk rooskleurig uit. Tegen Erik Hoogendoorn kreeg hij een gunstig klassiekje op het bord, maar liet de stand ten onrechte vervlakken.

Heike Verheul kwam als enige WSDV’er in de problemen. Mogelijk was het zelfs in hogere zin verloren, maar André Venema liet het voordeel vrij eenvoudig uit zijn vingers glippen. Pieter Steijlen boekte wéér een belangrijke overwinning. Na een wederzijdse aanval met de linkervleugel, koos Friso Fennema voor een verkeerde afwikkeling, waarna een giftige finesse het Goudse plan doorkruiste met een verloren eindspel tot gevolg.

Alexander Schwarzman moest zijn eerste competitiepunt afstaan. NK-finalist Ben Provoost bleek een onverzettelijk blok beton, waar de vijfvoudige oud-wereldkampioen niet doorheen kwam. Jan Groenendijk overkwam hetzelfde als vorig seizoen: remise met een invaller. Hij speelde naar eigen zeggen een modelpartij en kwam totaal gewonnen te staan. Hij had alles tot in detail uitgerekend, op één wat vage variant na. Juist die kwam op het bord waarna JG Superstar, wellicht enigszins in verwarring, afweek van zijn oorspronkelijke winstplan en daardoor juist de winst verspeelde.

Tjeerd Harmsma leek Teun van de Krol in het middenspel met een superieur plan regelrecht naar de nederlaag te spelen. De Damluster rechtte echter de rug en sleepte er nog een punt uit.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie