Monteba speelde remise tegen de sterke Drent,
Monteba speelde remise tegen de sterke Drent,

WSDV koploper in ereklasse

17 oktober 2022 om 21:52 Overig

WAGENINGEN Ongekende weelde: voor het eerst in haar 91-jarige bestaan mag WSDV zich koploper in de ereklasse noemen.. Na drie van de elf ronden leidt de Wageningse topdamclub met één bordpunt punt meer dan titelverdediger Van Stigt Thans de dans. Ook de derde wedstrijd werd in winst omgezet. HDC Hoogeveen werd met een uiterste krachtsinspanning onder de duim gehouden: 11-9.

De start was stroef. Koos van Amerongen koos voor een faliekant verkeerd speelplan, dat hardhandig werd afgestraft. Tjeerd Harmsma voegde daar een probleemloze remise aan toe,. Ester van Muijen speelde een prima partij tegen Natalia Sadowska en gaf de Poolse oud-wereldkampioene geen spatje voordeel. 

Machiel Weistra had het van meet af aan moeilijk. In het late middenspel loste hij met een goed getimed gambiet al zijn problemen op. Pieter Steijlen bereikte weinig tot niets zodat WSDV na vijf van de tien partijen nog steeds op achterstand stond. 

Simon Harmsma bracht de gelijkmaker op zijn naam. De jonge aanwinst, dit seizoen toch al heel goed bezig, dwong Maarten Wichgers al snel tot – met de moed der wanhoop – louter verdedigen. Een zetje in toch al gewonnen stand was de genadeklap: 6-6.

KANONNEN In tegenstelling tot vorig seizoen zijn de twee kanonnen van WSDV nu wel op schot. Zowel Alexander Schwarzman als Jan Groenendijk kon voor de derde keer op rij een overwinning bejubelen. De vijfvoudige oud-wereldkampioen liet tegen de agressief opererende Martijn Visser zien dat hij niet voor niets dé grootmeester van de omsingeling is. Met een kleine maar gemene finesse besliste hij de partij. Ook de partij van Groenendijk tegen Ronald Kreeft was weer en genot om naar te kijken. Na vele decorwisselingen bleek de superieure techniek van de kersverse Europese kampioen beslissend.

Tussendoor had Heike Verheul een merkwaardige misstap gemaakt. Ze wist niet wat de stand was (er was geen scorebord) en meende te moeten winnen. Ze versmaadde enkele keren de remise maar moest na een blunder Nicole de Vries voorrang verlenen.

Alles hing nu af van routinier Marcel Monteba, ingevallen voor Johan Sterrenburg. Hij was ogenschijnlijk wat minder uit de opening gekomen en zijn stand leek enigszins zorgelijk. Volgens de computer was de stand echter vrijwel in evenwicht. Een kleine combinatie deed echter de bordjes verhangen en moest de sterke Drent remise maken, wat lukte omdat Monteba de winst miste. Belangrijkste was echter dat WSDV met een 11-9 zegepraal aan de thuisreis kon beginnen.

advertentie
advertentie