Toernooiwinnaar Alexander Schwarzman (rechts voor) denkt na over de beste zet tegen collega-grootmeester Wouter Sipma. Wereldkampioen Roel Boomstra (links achter) kijkt belangstellend toe.
Toernooiwinnaar Alexander Schwarzman (rechts voor) denkt na over de beste zet tegen collega-grootmeester Wouter Sipma. Wereldkampioen Roel Boomstra (links achter) kijkt belangstellend toe. Organisatie Heerhugowaard

Schwarzman triomfeert ook wint in World Cuptoernooi

Overig

WAGENINGEN Veelvraat Alexander Schwarzman rijgt dit seizoen de ene toernooiwjnst na de andere aan elkaar. De vijfvoudige oud-wereldkampioen, die dankzij bemiddeling van de Wageningse topclub WSDV met zijn gezin vanuit Oekraïne (tijdelijk?) in Veenendaal verblijft, schreef ook het prestigieuze World Cuptoernooi in Heerhugowaard op zijn naam. Net als wereldkampioen Roel Boomstra en de Afrikaan Thomy Mbongo sprokkelde hij dertien punten bijeen waarna zijn betere weerstandspunten de doorslag gaven. De overwinning op Jacob Okken vanuit een dun standje in de voorlaatste ronde bleek achteraf van beslissende aard. Schwarzman triomfeerde in totaal vier keer en deelde vijf keer de punten.

WSDV-coryfee Jan Groenendijk eindigde evenals zijn jonge clubgenoot Machiel Weistra met één punt minder op een gedeelde derde t/m dertiende plaats. Op basis van weerstandspunten werd JG Superstar negende. Op zo’n toernooi moet het een beetje meezitten en is de loting belangrijk. Het zat hem daarmee niet echt mee mede waardoor de belangrijke vierde winstpartij uit bleef. Na een bliksemstart duurde het tot de zevende ronde voordat hij zijn derde zegepraal kon bejubelen.Zijn zes remisepartijen waren alle tegen spelers van (sub)topniveau.

Machiel Weistra streed zoals vaak op dit soort toernooien mee in de voorste gelederen maar kwam (nog) net tekort voor een top-tienklassering. Zijn twaalf punten waren dankzij een sterk slot goed voor plek dertien maar daarover zal hij niet helemaal tevreden zijn geweest. Hij won vier keer, remiseerde vier keer en moest zich alleen aan subtopper Jacob Okken gewonnen geven.

Geen eendagsvlieg

Luise Gabbert bewees geen eendagsvlieg te zijn en leverde opnieuw en topprestatie. Na haar even onverwachte als knappe tweede plaats op het nationaal kampioenschap voor vrouwen eindigde de 16-jarige (!) Bennekomse scholiere in dit zeer sterk bezette, 84-koppige veld vóór heel wat bekende dammers op de achttiende plaats .Met een zeer ondernemende stijl toonde ze zich voor niemand bang en won vier partijen – waaronder een zogeheten blauwe vermelding tegen Roep Bhawanibhiek – en speelde drie keer remise – onder andere tegen ereklasser Jeroen Kos. Alleen grootmeester Artem Ivanov en oud-wereldkampioen Guntis Valneris waren een maatje te groot voor het nu echt doorgebroken WSDV-talent.

In het vrouwenklassement pakte ze het zilver met evenveel punten (11) als de Poolse voormalige wereldkampioene Natalia Sadowska die over betere weerstandspunten beschikte. Een andere oud-wereldkampioen bij de vrouwen, de voor WSDV uitkomende Oekraïense Darya Tkachenko pakte met een punt minder in deze categorie het brons en werd in de totaal-rangschikking 28ste. Ze hield keurig clubgenoot Jan Groenendijk en Guntis Valneris in bedwang en won vier partijen maar kwam tekort tegen wereldkampioen Roel Boomstra en haar landgenoot Ivanov.

advertentie
advertentie