Nieuwe aanwinst Pieter Steijlen liet een perfecte techniek zien.
Nieuwe aanwinst Pieter Steijlen liet een perfecte techniek zien. WSDV

WSDV geeft visitekaartje af

Overig

WAGENINGEN WSDV gaf in de competitie-ouverture CTD Arnhem met 13-7 klop. Vorig seizoen werd nog van deze opponent verloren. Teamleider Heike Vërheul: “Een verdiende overwinning. Het zag er van meet af aan al goed uit, vrijwel aan alle borden.”

Wageningse dammers winnen met 13-7 van Arnhem

De twee kopmannen wezen de ambitieuze Wageningse damelite in aantrekkelijke partijen al snel de weg. Alexander Schwarzman zaaide met zijn hekstelling dood en verderf tegen Niek Smeitink en Jan Groenendijk kreeg na een afwikkeling een beslissende voorpost op de achtste rij. Johan Sterrenburg betoverde in een dun standje à la Hans Jansen de moeilijk te kloppen Joost Hooijberg. 

Machiel Weistra voerde met nuchter, sterk spel de druk steeds meer op tegen de stugge Peter Kort, die na een schijnbare combinatieve ontsnapping moest constateren dat de resterende 5-om-5 altijd verloren was. Pieter Steijlen toonde met perfecte techniek aan dat de voorpost van Henk Grotenhuis ten Harkel het zwakke punt in zijn stand was en toen was het dus al een op dit niveau ongekende 10-0.

CTD deed wat terug via Erik van de Weerdhof. De ‘halve WSDV’er’ leek het lastig te krijgen, maar in het late middenspel kantelde de partij en kwam Tjeerd Harmsma er niet meer aan te pas. Bij Heike Verheul en Douwe Hokwerda kwam de partij pas laat op gang, maar toen stond het bord ook in vuur en vlam. Beiden maakten geen fout, waardoor via een gedwongen afwikkeling remise een logisch resultaat was.

Ester van Muijen en Frerik Andriessen vochten een principieel duel uit. De nationale meisjestrainster moest in het middenspel een schijf geven, maar kreeg daar compensatie voor terug. Beiden kwamen op dam, waarbij de schijven van de Arnhemse kopman veel beter geposteerd stonden. Wellicht was het nog ‘ergens’ remise, maar nu kwam er uiteindelijk een kansloos eindspel op het bord. 

De resterende twee partijen stonden beide veel beter voor WSDV. Koos van Amerongen kreeg met geduld, techniek en vlijt steeds meer grip op de stelling van de taaie Maarten Linssen, die dankzij een meerslagfinesse ontsnapte. Als de WSDV’er op een ander veld had dam gehaald was het nog gewonnen geweest.

Simon Harmsma liet in een fraai duel met de sterke Bart Terwel nogmaals zien een grote belofte te zijn. De CTD’er liep achter de feiten aan en kwam in steeds grotere moeilijkheden. Slechts door het offeren van twee schijven lukte het hem op het nippertje geforceerd nog tot remise te komen.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Europees damtitel voor veteraan Ivens 6 uur geleden
Afbeelding
Klusteam Energiek Roghorst 29 sep, 20:22
Afbeelding
Klassieke muziek is niet saai 29 sep, 20:20
Afbeelding
Italian Coffee Company groeit 29 sep, 20:17
Afbeelding
Geld voor stadsgracht 28 sep, 07:46
Afbeelding
Redichem en SKV debuteren op De Wageningse Berg 26 sep, 19:22
Afbeelding
Dokter, Jazz & Co 26 sep, 16:26