Alexander Schwarzman had een hele kluif aan Job van Goudoever
Alexander Schwarzman had een hele kluif aan Job van Goudoever Fred Ivens

WSDV-trein dendert voort

28 november 2022 om 11:53 Overig

WAGENINGEN Ook DES Lunteren kon de WSDV-trein niet tot stoppen dwingen. De inhaalwedstrijd uit de vierde ronde werd geflatteerd, maar verdiend in winst omgezet. Waardoor de Wageningse topdamclub bijna halverwege het seizoen samen met landskampioen Van Stigt Thans de dans in de ereklasse leidt. Met Damlust en nummer drie Hijken DTC dit jaar nog op het programma en later nog de topper tegen de Schiedammers voor de boeg, staat WSDV nog een zwaar programma te wachten.

De Lunterense degradatiekandidaat verweerde zich tot het uiterste. Na drie uur spelen was de uitslag nog totaal ongewis. Dat veranderde pas toen Tjeerd Harmsma schijfwinst afdwong, waarna de Nederlandse kampioen bij de vrouwen, Laura Timmerman, er niet meer aan te pas kwam. Machiel Weistra bereikte niets tegen Ronald van de Beek en ook Simon Harmsma en Henk Klarenbeek remiseerden. Maar dat gebeurde pas na een hoogst enerverend en creatief duel waarin van alles gebeurde.

Pieter Steijlen gaf de thuisclub een ruimere marge. In een hoogstaand positieduel werd de weer van stal gehaalde problemist Henk Timmer onverbiddelijk naar de slachtbank geleid. Johan Sterrenburg leek in het late middenspel Paul Wijninga weg te tikken, maar winst zat er niet in. Na analyse bleek niet alleen dat hij een zeer kansrijke voortzetting had gemist, maar ook via een offertje aan verlies was ontsnapt.

De genadeklap voor DES was de vijfde overwinning op rij van Alexander Schwarzman. Het nog ratingloze en zelfverklaarde ‘natuurtalent’ Job van Goudoever bood de vijfvoudige oud-wereldkampioen zo goed partij dat remise onvermijdelijk leek. Hij overzag echter een ultieme finesse en moest in een stand van allebei twee schijven gedesillusioneerd opgeven.

Van de resterende vier borden hadden er drie nadeel. Alleen Heike Verheul had geen centje pijn tegen Stijn Overeem. Jan Groenendijk daarentegen moest voor zijn leven vrezen. Zijn spelplan was net iets te ambitieus en toen Bert van Harten alles goed deed, kwam er een eindspel op het bord dat volgens JG Superstar ‘ergens’ gewonnen voor de DES-dammer moest zijn. Nu kon hij opgelucht nog een punt voor zijn club redden.

Ester van Muijen had wat temponadeel tegen Peter Hoogteijling, maar koerste met secuur spel toch nog vrij eenvoudig de remisehaven binnen. Marcel Monteba deelde eveneens de punten na een partij met wisselende kansen, waarin zijn oude strijdmakker Erwin van Hierden wel de winst heeft gemist.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie