Emre Hageman, hier links op archief, speelde een goede partij tegen grootmeester Ron Heusdens.
Emre Hageman, hier links op archief, speelde een goede partij tegen grootmeester Ron Heusdens. Geb Kos

Gevoelige nederlaag WSDV

22 januari 2024 om 10:51 Overig

WAGENINGEN Vorig jaar versloeg WSDV landskampioen Van Stigt Thans en dat was een stunt van jewelste. Dit keer kwam de Wageningse topdamclub er niet aan te pas en moest een ietwat geflatteerde maar verdiende 13-7 nederlaag incasseren. Er kon tegen de ijzersterke Schiedamse formatie geen enkele winstpartij worden genoteerd, waar drie nederlagen tegenover stonden.

Luise Gabbert trok tegen Thomy Mbongo dapper ten strijde. Nadat ze een winnende forcing had gemist (26. 13-18) ging het bergafwaarts. Ze verloor haar voorpost en even later de partij. ‘Buurvrouw’ Ester van Muijen was niet blij met het betonblok Vadim Virny. Nadat ze zich uit het klassieke keurslijf had geperst, lukte het haar ook uit de hekstelling te ontsnappen. Waarna ze zich kon laten feliciteren met een mooie blauwe vermelde remise.

Simon Harmsma nam het centrum van Anton van Berkel in de tang. Het was spannend, maar het evenwicht werd nooit verbroken. Na een afwikkeling werd de vrede getekend.

Machiel Weistra en de Afrikaan Aligna gaven elkaar tot in het eindspel geen duimbreed toe. Remise derhalve.

Jan Groenendijk kreeg tegen Casper Remeijer een prima stand op het bord. Hij onderkende echter te laat de defensieve opzet van zijn opponent, waarna het achterelkaar remise werd. 

Johan Sterrenburg ging er tegen Frits Luteijn eens goed voor zitten, want dit was een ‘winstbord’. Dat werd het ook, maar wel voor de verkeerde kleur. De WSDV’er koos technisch voor de beste opzet, maar er school een tactisch addertje onder het gras. En toen was er, ondanks heel lang spartelen, geen redden meer aan.

Aan bord vier het duel der mastodonten. Alexander Schwarzman en Anatoli Gantwarg zijn allebei heel wat keren wereldkampioen geweest. Ze gingen er beiden vol voor, maar deelden pas na een bepaald niet saaie partij de punten. Emre Hageman speelde een goede partij met zijn oud-clubgenoot Ron Heusdens en zat lang aan de goede kant van het bord. Winst zat er echter nooit in.

Koos van Amerongen (‘Alle égards voor mijn tegenstander’) bestookte Rob Clerc met een heel moeilijk speltype (KVO), waar hij echter veel van weet. De oude grootmeester wist echter wel van wanten, kwam steeds beter te staan en brak met een schitterend offer het zwarte verzet. Het eindspel was daarna kansloos.

Heike Verheul ten slotte had het in het late middenspel lastig tegen Arjan van Leeuwen, die met een offer dood en verderf probeerde te zaaien. De WSDV-preses hield echter het hoofd koel en bereikte ten koste van twee schijven de reddende damlijn: 13-7.

advertentie
advertentie